Ehöj!
Kedves TM! Sajnos ezúttal tájékozatlan vagy. Fogalmad nincs erről a "összes lehetséges világ"-ról. Ez nem hablaty, szerintem nyugodtan olvass utána, ez az intenzionális formális logikának egy alapja. Jól definiálva van, ilyen halmaz, olyan izé, egy ESZKÖZ. Nem arról van szó, hogy sok lehetséges világ van. Hanem pl. ha úgy használjuk a logikát, hogy bizonyított állításokat valószínű állításokat figyelembevéve vonunk le konzekvenciákat, és ezek valószínűségét stb. akkor így találhatunk megoldásokat.
Jaj ez igy nehéz.
A lényeg: Kb 2000 évig szenvedtek a logikával foglalkozók, hogy hogyan magyarázzák az ún modális logika két funktorát: a "szükségszerűt" és a "lehetségest". Persze csak az egyiket kell definiálni, mert poss A = ~ nec ~ A és nec A = ~ poss ~ A persze. (= helyére helyettesits kisebb egyenlő nagyobb jelet, bizta htmlnek értelmezi)
De a lényeg az az, hogy kb a 60-70es évekbe találták azt ki, hogy definiálják egy adott interpretáción belül az adott "világok" halmazát, és ezzel bazi jól tudnak dolgozni. Ugye ha nec A akkor minden világban A, ha poss A akkor van olyan világ amelyben A.
És hogy mi értelme a modális logikának? Van. Például a nyelvleírásban jól jön. És ez már ok. Amúgy sokféle mod. log. van, alethikus meg deontikus meg ez meg az, attól függ hogyan értelmezed tovább a szükségszerűség fogalmát.
Pl. deontikus logikában nem érvényes a (nem tok nyilat rajjzolni sajna)
nec A bólkövetkezik A és
A bólkövetkezik poss A.
Itt nec A értelmezése: A kötelező. poss A pedig: A megengedett. Ez tehát ilyen jogi izéket ír le, persze a nyelvben is. Deontikus modális ige pl. kell, szabad stb.
Nah.
Pöcök: te mindig akkor rúx be ha én nem vagyok ott. Ugy látszik igaza van Jürgennek, télleg elbaszom a bulikat :) Hejhaj kedd du. 5 jó nekem. Pénteken bölcsészkaron sok leánnyal Anti-Valentinnap buli. Van zönö. De maj meglátjuk. Szentendrétől hányok. Vagy pedig Inyenc, s utána gyorsan be a városba, nem akarom megint lekésni utsó hévet, meg barátkozni a Főtéren, különben elég kevesen lesznek megint, éjszakára -15 fokot mondanak, ami ilyen hardcore buliarcokat (...) mint mi, nem riasztik el, de másokat igen. És tapasztalataim szerint Sztén ilyenkor még rosszabb. Pfhüh.
Persze az Ínyenc ajtajában van egy térkapu, amely valami jó helyre pl Las Vegas, Edinburgh vagy Bukarest, nyílik, tehát az Ínyenc nem Szte. Aki nem hiszi, menjen el oda, élvezze a bulit, és lépjen ki az ajt... térkapun 23:00-kor. Meg fogja látni.
Üdv öröm ceretet: Bet. Sr.