"...hogy M.o.-n jelenleg az egészségügyi ellátás ingyenes és magas színvonalú..."
...és mindenki számára hozzáférhető. Ez volt a hírhedt és már akkor hazug 1972-es egészségügyi törvény. Tudom, mert államvizsgán kérdezték.:-)
Megboldogult Hofi Géza vezette le, hogy már akkor is, ebből egyszerre mindig csak kettő volt igaz!
Ingyenes és magas színvonalú, akkor nem mindenki számára hozzáférhető. (Kútvölgyi)
Ingyenes és mindenki számára hozzáférhető, akkor nem magas színvonalú.(SZTK-rendelő)
Magas színvonalú és mindenki számára hozzáférhető, akkor nem ingyenes. (Magánpraxis)
egy kétszintű betegbiztosítási rendszer: a kötelező államin felül egy kötelező magán. Az államiba való befizetés fix, a magánba meg eldöntöd, te mennyit pengetsz
Fix befizetésért fix ellátási szint! Ki dönti el, hogy ebbe mi tartozik, és az mennyire lesz fix szintű az évek múltával.
Továbbá, ha a magánbiztosítót adózott jövedelmedből fizeted, akkor a fix állami járulékért jogod van a magánszférában is az állami ellátásra, azaz osztott számlát állíthatna ki, mondjuk a Telki magánkórház. (Szerintem, ezért is törvénytelen, hopgy nem számlázhatnak az OEP-nek, mert ma mnég sokan fizetnek magánbiztosító nélkül számlára. Ezért ezek az emberek jogosultak lennének arra, hogy költségeik egy részét, járulékaikért az OEP-nek számlázza, mondjuk a Telki Magánkórház.(Telkiben tudják náluk mi mennyi, de azt az OEP nem ismeri el. Az OEP-ben tényleg fogalmuk nincs mi mennyi, csak azt "tudják", hogy bármennyi is, az sok.)
Ha mindenki számára azonos lenne, az eü-járulék, és eldönthetné ebből mennyit fizet magánba, akkor a jobb ellátásért mindenki a magánba fizetne, és borulna az E-alap, mint ahogyan borult a magánnyugdíj is, ezért állította meg Orbán annak idején, a magánnyugdíj pénztárakba történő befizetéseket.
És az egészségszámládról mondjuk, negyedévente küldenek egy kimutatást.
Am,ennyire én tapasztaltam külföldön, a magánbiztosítók fordítva csinálják. Azt mondják, ebben a díjosztályban, (amit általában a munkáltatódtól kapsz, a munkaviszony részeként)egy évben, igénybe vehetsz max $2500-at fogászati ellátásra, max $1800-at gyógyszerre, és kapsz napi $50-et, ha kórházba kerülsz. Ez olyan egyszerű, hogy még számolgatást se igényel. (csakhogy ithhon az történne, hogy a fogorvos ad számlát $2500-ről a makkegészséges fogú biztosítottnak, majd a fogorvos az adókkal csökkentett $2500 felét, visszadná a makkegészséges fogúnak)
Jelenleg a lakosság nagy része nem sportol rendszeresen, dohányzik, nem jár fogorvosi szűrésre félévente és rákszűrésre sem.
Ez igaz, jelenleg ez a helyzet, jelenleg ezek az emberek betegek és ezeket jelenleg kell ellátni. Amit írsz annak első eredményei úgy 8-10 év múlva jelentkeznének, ezért nem érdekli egyik kormányzatot se.