Először is abból a tévhitből kéne kiábrándulni, hogy M.o.-n jelenleg az egészségügyi ellátás ingyenes és magas színvonalú. Az utóbbi biztos nem igaz, az előbbire meg csattanós felütés volt a halapenz.hu
Aztán meg azt kéne elfogadni, hogy attól, hogy a jelenleg bújtatott, de adott esetben mégiscsak létező árfolyamokat legálissá tesszük, attól a betegnek nem lesz rosszabb, legfeljebb az orvosnak adóznia kell utána.
Tiszta víz és pohár.
Továbbá: játszunk el a gondolattal, hogy létezne, hivatalosan is, egy kétszintű betegbiztosítási rendszer: a kötelező államin felül egy kötelező magán. Az államiba való befizetés fix, a magánba meg eldöntöd, te mennyit pengetsz - hasonlóan a nyugdíjpénztárhoz.
És az egészségszámládról mondjuk, negyedévente küldenek egy kimutatást.
Ezután pedig a kórházak, orvosok megmondanák, melyikben mi mennyi - te meg eldöntöd, hova mész.
Eredmény: a jelenlegi rendszer mellett magasabb ellátási színvonalat nyújtani képes kórházak is megjelennek.
Fogorvosi körökben ez már lejátszódott, van tapasztalatom, és bizony, árban és teljesítményben is jócskán lehet válogatni, ami egyáltalán nem baj.
Még egy eredménye lenne, ha végiggondoljuk:meggyőződésem, az emberek elkezdenének egészségesen élni, mert elkezdenének figyelni magukra.
Jelenleg a lakosság nagy része nem sportol rendszeresen, dohányzik, nem jár fogorvosi szűrésre félévente és rákszűrésre sem. A "mennyi az annyi" kicsit ösztönözne. Ehhez nem feltétlenül kell horribilis összegekre gondolni, csupán annyi kell, hogy TUDATOSULJON, és legyen tét - mert jelenleg a "Dohányzás káros az egészségre!" szlogen - halottnak a beöntés...
Természetesen a rendszerbe be kell építeni olyan elemeket és garanciákat, hogy pl. a születésétől fogva beteg ember ne szenvedhessen hátrányt azért, mert még nem volt befizetése.
Engem két dolog viszont rohadtul zavar: hiába fizetett eddig a munkahelyem és én meglehetősen nagy összegeket, egy komolyabb kórházi kezelés esetén a borítékozást nem úszod meg, és reggelire kapsz egy fél zsömlét fél kockasajttal és fél bögre teával.
Mielőtt bárki aszondaná, azért lettem hirtelen ilyen okos, mert biztos átestem ezeken, az téved.
Csak elméláztam...