pasa_ Creative Commons License 2004.02.06 0 0 1403
>Az igazi népmesékben nem hal meg visszavonhatatlanul senki, valamilyen formában visszajön,

Peldaul a farkas, akinek szetvagjak a hasat, a boszorka, akit az aranyos gyerekek benyomnak a kemencebe es hasonlok?

>Nem véletlen, hogy az ember ösztönösen ódzkodik az Anderesen meséktől...

?? ezt toled hallom eloszor. En tuti nem odzkodtam az Andersen mesektol sem annakidejen -- meg oszinten szolva nem sok fogalmam volt hogy a rengeteg emsebol melyik hany szazalek folklor, es mennyi egy szerzo munkaja. Es nem is erdekelt. Es nem is hiszem hogy kellett volna hogy erdekeljen. A muveszet-elemzok biztos jol elvannak ezzel, engem sokkal inkabb a muvek erdekelnek. Ugyanez vonatkozik mas mufajokra is.

De hogy kovetkezik ebbol hgy nincs egyensulytalansag?
Nem pont azt igazolja, amit korabban irtam, hogy a regi dolog termeszetes es megszokott, azert nincs berzenkedes, az uj meg ugyan ugyanaz, de mivel nem a megszokott, lehet berzenkedni.
A szegeny kojot a rajzfilmben legalabb latvanyosan helyrejon minden felrobbanas es szeteses utan.

Nyilvan a gyerek gyerekfejjel nezi a meset, de a lenyeg pont ez: a gyerek nagyon jol tudja hogy a mese az mese. Legalabbis az enyemek tudtak, meg meg egy csomo masik gyerek, akikkel talalkoztam. Es tokmindegy milyen formaban jott a mese, tudtak hogy az a mese, es nem keverendo a valosaggal. Ugyhogy en messze eltulzottnak latom az aggodalmakat azzal kapcsolatban hogy milyen tartalmu dolgokat neznek.

Itt is eszrevette par forumozo, aki hagyta a dolgokat magatol alakulni, hogy a gyerek magatol is rajon hoyg valami nem tetszik neki, mert gyenge. Es ez mennyivel jobban mukodik mint a tiltas meg az ovas. Utobbival azt lehet elerni, amit szinten olvashattunk, hogy a gyerek majd a szomszefdnal nezi meg. Wow. Ha tenyleg az volt a cel, hogy ne nezzen valamit, akkor ez sulyos dolog, nem? Ha viszont az elmegy, mire jo egyaltalan tiltakozni?

Szipolyka, te meg varazslas es kuruzslas helyett miert nem koveted amit az orvos mond?

Előzmény: Lovászi (1397)