Ha valaki tegnap 20.30 és 21.00 között a spektrum tv-t nézte, hát nagy okosságot láthatott benne. (Aki nem látta annak meg jól elmesélem:)
Az öt érzék c. sorozat 5. része volt, az aromákkal foglalkozott. Kiderült belőle (amit régen tudunk) hogy aromatizálni muszáj, mert az új zöldségfélék, gyümölcsök a nemesítés (szvsz inkább degradáció) folytán egyre inkább elveszítik az ízüket, illatukat. valamint aromával dolgozni olcsóbb, könnyebben biztosítható a standard minőség (haj-rá ISO9000, haj-rá ISO9000) Az is kiderült hogy ma a világ aromaiparát két aroma előállítása motiválja leginkább: a vanília és a paradicsom. Egy nagy német aromacégen, a Dragoco-n keresztül láttunk bele a boszorkánykonyhába. Ami megdöbbentő volt: egy sima natúr vaníliaaroma előállítása is kb 20-30 különféle szintetikus vegyületet igényel (egy részük a természetben is előfordul, de természetesen drágább lenne kivonatokkal dolgozni, így marad a totálszintézis) Szépen fel is volt sorakoztatva az aromaszakértő!!! asztalán a sok-sok kis üvegcse és nem egynek az oldalán ott volt a narancssárga négyzet alapon fekete X. Nnna, ez vajon mire utal? Vagy valami irritatív, mérgező, gyúlékony anyagra vagy egyéb, óvatosan kezelendő vegyületre. Azé jó tudni, hogy ez megy a vaníliafagylaltba. Amin csak egy összetevőként jelenik meg: természetazonos vanília aroma. A paradicsom kapcsán még megcsodálhattuk a holland paradicsom tertészetek rideg sterilitását (mondjuk. ez nem volt újdonság de minden esetre meglepett, hogy ezt simán bemutatják tv-ben is) azt, hogy a paradicsom jószerivel zölden jön le a tőről, majd utóérleleik(színezik:( etilénnel. naná, hogy kell az aroma, hiszen ettől lesz paradicsom(ra emlékeztető) íze a kajának. Aztán a német tudorok elvonultak egy dél-olasz kistermelőhöz (aki csak úgy hobbiból termel, a családnak és a haveroknak) kifürkészni a valódi paradisomíz titkát. Jóóól elképedtek, miközben kóstolgatták a napérlelte kb. tojásnyi méretű tűzpiros bogyókat. Aztán megállapították, hogy annak valóban sokkal harmonikusabb, teltebb, karakteresebb az íze, án ők olcsóbban tudnak hasonló ízt elérni egy műkaja esetében. bazzeg....
Attól is lehidaltam, amikor gazpacho-t készítettek. Ott is az volt a konklúzió, hogy az aromatizált változat sokkal ízletesebb, nem olyan jellegtelen mint a természetes alapú változat :(
Ezek mellett még sok fineszt is megtudhattunk, miszerint ha a gyártás során a húsokhoz kevernek egy kis sülthús aromát, akkor meg lehet spórolni a sütésre fordított idő és energia jelentős részét.
Mindegy, a filmet 4.-én 16.20-kor és 8.-án 12.10-kor ismétlik, akinek van ideje, módja az ne hagyja ki.
Elkééépesztő, gondolom a sorozat többi része is (Öt érzék -cél a profit címmel megy) hasonló módon közelíti meg a témákat. lezs egy ilyen is pl. Funkcionális ételek , na ez is valami okosság lesz.