"Viszont gondolom egyszerűbb, ha valaki meg akar nézni egy filmet, akkor bemegy a moziba, és kifizeti érte a 10 dollárt, minthogy ha akarja, ha nem, levonják az adójából, és elköltik a filmre..."
Ahhoz, h vki bemenjen, és megnézzen egy filmet, azt előbb meg kell csinálni, következésképp, valakinek ki kell fizetni. Adóból nyilván csak egy részét finanszírozzák, emberünk mindenképpen fizet érte (nem tudom, hol éreztél te olyat, hogy "az aállam fizeti ki"), ami díj nem az államkasszába folyik be. Bár őszintén szólva, nem értem, miért mondod ezt, tudtommal a Universal és társai nem állami tulajdonok.
Meg aztán kicsit demagóg is ez a levonják az adójából. Bár fogalmam sincs a számokról, de pl egy magyar pár 10milliós filmtámogatásnál is sokkal kisebb az (adóból) egy főre eső rész, mint amennyit mozijegyre költünk. Tehát szerintem félni ettől nem kell, az más kérdés, h állami háttérrel igazságtalanul előnyt élveznek olyan dolgok, amiket esetleg nem is szeret mindenki. Pl Hídember. Vagy a foci, ami szerintem sokkal durvább, mint a szerencsétlen filmgyártás.
Egyébként a magánmecenatúrának és a piacosításnak én is híve vagyok.:) Az állam úgyis olyan béna, csak azt tudja elérni, ami sürgős politikai érdek.