Amida Creative Commons License 2004.01.31 0 0 91
elnyomott.

Te:"Az emberek túlnyomó többsége nem tudatosan él, hanem valahogy egyik bapról a másikra 'gördülve' az idővel, így bennük fel sem merülnek olyan messzire vezető gondolatok, amiről itt írtál. Valóban van csatartér emberekben, talán sokakban, de szerintem nem jellemző"
Én:Ez a mondat valóban rólad szól. Én is így gondolkodom felőled. Azonban legalább tisztában vagy a lényegiségeddel. Akik ugyanis így élnek, azok ezt nem tudják. Azt gondolják, "jó nekik". Gondtalan az életük. Ez így van. Cserében mit adnak? Na ezen érdemes gondolkodni:)
Te:"A ma világ ráadásul 'túlnyomja' az egyén elméjét számára felesleges információkkal a rengeteg médián keresztül. Mivel az emberi elme, főleg az élet első felében/harmadában olyan, mint egy szivacs, s mindent igyekszik magába szívni, roppant súlyosnak tartom ezt a kérdést a fiatalok szempontjából... és sötét a jövő, ami a mából látszik ezek miatt..."
Én:Na ez meg az a két gondolat, amiért írhatunk egymásnak. (1)Az agyat nem lehet túltölteni. Nézz utána. A memoria passzív, aktiv elemekből áll. Az agy feltételezett kapacitásainak csupán 6%-át használjuk ki, mi emberek.(2) Valóban roppant súlyos kérdés. Ezért én azt gondolom, a rengeteg racionális mellé be kell tölteni
valami misztikát, mondjuk higítónak, mondjuk oldószernek.

Na mit gondolsz elnyomott, lehetne ez az alapvetés, hogy az én-ego által bennünk levő racionalitás mellett van egy isteni részünk: az önvaló. Ennek is adjunk egy kis "táplálékot" hátha kisegíti az egyedet - aki ezt meri vállani - a kurva szar helyzetéből. Hát ha közelebb kerül hozzád az a gondolat, hogy minden dolgaidért te magad vagy a felelős. Hogy kettőségben élsz, és ezért két világot kell látnod. Az egyik eltart, a másik megsegít. A "kis" kozmoszodban nem vagy egyedül, veled van a "kis" kozmoszod teremtője is.

Te:"Én 50 leszek az idén. Mostanában növöget két, még kicsike lánykám (12/14), s rajtuk látom, hogy mennyire más lesz az életük, mennyire más, zavaros, fertelmes világban kell majd élniük..."
Én: 51. kitelt nekem. Anno Domini a Veér Andrással váltottam leveleket, hogyan foglalkozom fiatal drogosokkal, és hogy jók a mutatóim. Végül beszámoltatott a módszerről. Meghallgatott és azt mondta, ez olyan eljárás, hogy a jövőben csak supervisor felügyeletével folytathatom. A supervisor havi netto 60-at akart. Én ingyen dolgoztam. Abba hagytam. Ma 500 pszichológus hiányzik az országban. Valamit tudok amit ők nem, - nem nagyképüség, ha ismersz pszichológust -
mert a dolgot nem lehet tanulni. Ettől függetlenül: az a legrohadtabb, hogy nem tehetek semmit. És még szerencse, hogy a gyerekeim közül 15 éven át én neveltem kettőt.

Te:"Szóval: egyetértek veled, hogy kell(ene) minden (gondolkodó) embernek egy belső vezérelv, amit lehet filozófiának is nevezni. Azt a túlnyomó többség külsőként kapja a környezetétől, amivel meg is vezetik. Erre nyitottam én a korábban már belinkelt topicomat. A mai világ globalizáló erőinek azonban nem ez kell, hanem egy gyúrható tömeg. Amerikában ez megvalósult, most Európa a soros. Ezért szavaztam ellene. Az ilyen mega-államok nem az emberek érdekét képviselik, hanem a pénzemberekét."
Én: Úgy értek veled egyet, hogy minden embernek kellene egy nem racionális belső tartalmat erősíteni, mert így is úgy is benne lakik, csak éppen szenved.
Erről írhatunk egymásnak a jövőben. Nem baj ha Te leszel a szkeptikus:)

Amida
ps."A mai világ globalizáló erőinek azonban nem ez kell, hanem egy gyúrható tömeg."-
mert ez nem igaz!
A világnak olyan emberekre van szüksége, aki képes önmagát megteremteni. Aki képes az individuációra!

Előzmény: Törölt nick (90)