Kedves Mindnyájan!
Szegről-végről kapcsolatban vagyok a testépítéssel, amely sportot talán a legtöbbször gyanúsítják - persze joggal - doppingolással. A testépítők kokszolnak, ez nem kérdés, olvassatok csak utána egy-egy magyar bajnokságnak, hányan esnek ki az utólagos teszteken.
A testépítőknek azonban az a véleménye, és ez általános köztük, hogy szinte minden sportág ettől szenved. A kerékpárosok nagy része orvosilag igazoltan asztmás, mert arra szedhetnek egy egyébként doppingszernek minősülő asztma elleni készítményt. (El tudod képzelni, hogy napokon keresztül száz kilométereket hajtasz teljes gőzzel hegyen-völgyön, méghozzá ilyen őrült tempóban, mindezt dopping nélkül?)
Az orra ragasztható légzéskönnyítő tapaszokat engedik, de, ugyebár, állítólag tüdőtágulatot okoz a rendszeres használatuk.
Vagy el tudod képzelni, bármilyen képtelenül is hangozzék, hogy 14 éves úszók erősebbek és gyorsabbak legyenek náluknál 5-6-10 évvel idősebb vetélytársaiknál? (És itt az "idősebb" pl. 24 évest jelent.)
A példák sora hosszú, egy testépítő lap fórumára összegyűjtöttem az Index híreit ez ügyben: itt megtalálod.
Nálam szakértőbbek sem tudnak azonban mit kezdeni a dologgal: ha a sportolók nem doppingolnak, a teljesítményük "megmagyarázhatatlanul" visszaesne, ami nem tesz jót az üzletnek. Ha mindenki beismeri a doppingolást, az az egész élsporttól is elfordíthatja a közönséget, és az sem jó az üzletnek. Ha egyes sportolók ismerik csak be, valszeg végképp búcsút mondhatnak az élsportnak, ami a saját életük csődjét is jelentheti. Az esetleges perek végkimenetele pedig legalábbis kétséges a bizonyítás és egyebek szempontjából. Mi meg maradunk ámuló nézők, amikor valaki megint javít egy kicsit valamelyik világcsúcson, vagy fejel egy csodagólt, és amikor utána összeesik, sírunk. Azt hiszem, joggal, mert a mi pénzünkből tartják fenn ezt a rendszert, és ilyen értelemben a felelősség a miénk is.
Fehér Miklóst nagyon sajnálom, mert bár nem ismertem, és a focit sem igen kedvelem, 24 éves korban meghalni infarktusban, több, mint egyszerű baleset. De javítsatok ki, ha másképpen gondoljátok.
Üdv:
Balázs