danyila Creative Commons License 2004.01.26 0 0 280
Részvétem az elhunyt hozzátartozóinak és barátainak !

Megdöbbenve olvastam a hírt. Borzasztó, hogy ilyen fiatalon ez be tudott következni.

Most elmesélek egy történetet, ami a legjobb barátommal esett meg kb, fél éve.
István barátom egy klíma berendezéseket forgalmazó, szerelő cégnél dolgozott targoncás raktáros munakörben.
Egész nap dolgozott az ominozus napon. Reggel 7-től egészen este 6-ig. Túlórázni kellett, mert nagyobb szállítmány érkezett. Közepesen nehéz kézi munka. Kamionról le raklapra aztán targoncával helyére rak. Ez ment egész nap.

Este hat előtt pár percel mindenféle előjel nélkül orraesett és ott abban a pillanatban meghalt. A kollégái ugyan próbálták ujraéleszteni, de ez nem sikerült. Kijött a mentő 5 perc alatt, de nem volt benne defibrillátor. Beszoltak egy másik kocsinak aki szintén öt perc mulva helyszínen volt. Sikeresen újraélesztették és már működő szívvel vitték az intenzívre. Természetesen kómaban volt. Az orvosok azt mondták, hogy ugyan nem agyhalott, de várható agykárosodás nagyon valószínű. Csoda hogy él. Kómaban telt el egy hét, mikor is hirtelen magához tért. Ott voltam az ágyánál mikor felébredt. Borzasztó volt látni a legjobb barátomat szellemi fogyatékosnak.
Biztattak ugyan, hogy ez még nem a végleges állapot van esély a javulásra. Már az is kész csoda, hogy 10 perc agy-oxigén hiány után egyáltalán kijött a kómából. Hosszadalmas felépülési időszak következett. Lényeg az, hogy ma már teljesen tiszta és visszanyerte önmagát. Semmi nem látható rajta - agyi szövödmény nem maradt.
Elkezdődött a kiviszgálás. Először azt mondták, hogy infarktusa volt (kómás állapotaban). De ezt a legalaposabb kivizsgálással végül 100%-ban kizárták. Nem volt sem embóliája, sem érszűkülete, se infarktusa. A szíve és érrendszere teljesen egészségesnek bizonyult. Akkor mi volt ez ? Mitől állt meg a szíve egyik pillanatról a másikra? Fogalma sem volt senkinek. Míg aztán az eset után 3 hónappal, ellenőrzött körülmények közt amikor tudott értelmesen kommunikálni, feltették egy terhelő padra (futószőnyeg) a kardiológián. Tele volt érzékelőkkel. Nézték a légzését a szívverésének minden dobbanását. Egyszer csak azt látták az EKG-én, hogy a szíve lassan folyamatosan görcsbe akar rándulni. Kérdezték is tőle érez e valamit. Semmit nem érzett. Megállították. Azóta olyan gyógyszert írtak neki fel ami ezt a fajta görcskészséget megakadályozza. Tök jól van.
A barátom 43 éves szikár erős ember. Felépítette a házát saját kezűleg.
Az orvosai nem tudnak magyarázatot adni a történtekre. Még azt sem lehet rá mondani, hogy betegség. Csupán volt egyszer fél éve egy spontán szívmegállása - de hogy mitől ?
A munkahelyén minden esetere felajánlottak neki egy 6 órás számítógépes adatrögzítői állást.
A fizikai munkától ugyan is végleg eltiltották.

Elgondolkodtam.
Mit írtak volna az ő boncolási jegyzőkönyvébe halál oknak - ha elveszítjűk?
(ha nem jön vissza és nem derülnek ki hogy szervileg teljesen egészséges)
Halál okának ugyan is nem lehet azt beírni - nem meghatározható......... valamit beírtak volna - de mit?