Kicsit furcsának találom, hogy bár jó néhányan a hozzászólók közül megnézték a filmet, igazán senki sem vélekedett úgy, hogy "elmentem, klassz volt a technika, láttad azt a lézerkardot?, és azt klassz űrhajót?" stb… Gondoljatok bele: nyíltam bevallott dolog, hogy a SW a 12-13 éveseket hivatott elsőrendűen bevinni a moziba (GL). Én úgy gondolom, hogy őket fikarcnyit sem fogja érdekelni a történet (esetleges) több szálon futása. Talán még az érzelmi oldalára sem nagyon kíváncsiak (mit ne mondjak, ésszel nem biztos, hogy felérik).
Viszont úgy gondolom, hogy a látványos, "nekik való" (nem Terminátori) harcot, a mindannyiunk számára meglehetősen ismeretlen földön kívüli világot, a bolygókat, az űrhajókat számukra is érthető nyelven, az ő értelmükkel is felfogható módon, látványosan tárja eléjük. Kepes egyik mondata jutott közben az eszembe, mikor rászólt a gyerekére: "... nem érted? Tisztára úgy viselkedsz, mint egy gyerek..." Tessék nekem megmondani, egy gyerek hogy viselkedjen másképp, mint egy gyerek?
Persze, ha a gazdasági oldalára gondolunk, nem mai hollywoodi mondás, hogy a sikeres film egyik titka a gyerek. Ez ebben az esetben is igaz, csak itt a vászon másik felén található e titok. Aztán majd a fiam szépen kihúzza a zsebemből a mozijegy árát, meg az én jegyem árát is. A többiről ne is beszéljek. Bár nálunk a jegyet én fogom venni (fizikailag) és továbbra is várom 09.16-ot, amikor majd megpróbálok a fiam módján mesét nézni. Remélem sikerülni fog.
Nyüansz a hét végéről, már ami a gyerekeket illeti: két és fél éves kislányom örömmel roham be az udvarról: Apa, apa, gyere nézd meg egyedül pisiltam! Nos, hát neki most ez az élmény.
***HT***