Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 362
Dear Lelkesz,

"Lattam egy nagy kover, bajszos pacakot is"

Csak nem a sci-fi boltos srác a "The Simpsons"-ból? :)

Én egyébként szerdán megyek ki, hogy megnézzem a műalkotást, úgyhogy valószínüleg Csütörtökön már el is jutok oda, hogy abszolváljam a film megtekintését.

Őszintén szólva én még mindig azt várom tőle, amit itt többen negatívumként írtatok fel, és amit ( ha olvastátok ) a cikkben is írtam Csütörtökön az Index.hu-n.

Szerintem a Star Wars ( és hát nézzünk magunkba ) egy jópofa dolog, tulajdonképpen egy bugyuta mese, a jó és a roszz harcáról, az első trilógiában néhol rémesen roszz szinészi játékkal ( mond valakinek valamit az, hogy Mark Hamill )ott sem túl erős forgatókönyvekkel ( a könyvek jobban meg voltak írva, például a Timothy Zahn féle kifejezetten jó volt ).

Szerintem ( és már ezt írtam ugyancsak ) a SW ( nekem legalábbis ) nem erről szól, hanem arról, hogy most 1999-ben beülsz a moziba és igenis, a vizuális világtól szarjál be, a hangeffektusok vigyék le a fejedet és csók.

Ugyanúgy, ahogy 1977-ben, 1980-ban, 1983-ban ( nalunk a dátumok ugye mások voltak sajnos ), a néző az akkori lehetséges technika legjavát kapta a filmből.

Kérdezzetek meg valakit mondjuk, hogy mire emlékszik az Empire strikes back-ből, 10 ből 9 tuti azt mondja, hogy a Birodalmi lépegetőkre.

Mert azért ezekben a filmekben ez volt a legfontosabb: a látvány, a hang, a zene ( !! ):
- John Williams zseniális filmzenéje
- a hihetetlenül jó hangeffektusok
- valamint a Halálcsillag, a TIE vadászok, a csillagrombolók, a lépegetők, a félig kész Halálcsillag stb., stb.

Az első részekben is voltak kifejezetten idegesítő részek:
- hála istennek kiderült, hogy velem együtt az ewokokat többen nem kedvelik és azok a részek tök gagyik ( kőbaltával a high-tech ellen, na ne )
- emlékeztetném az urakat, hogy az első három résznek is volt saját JarJar-ja , csak ott C3PO névre hallgatott.
- és ugye a szinészek akik tisztelet a kivételnek ( pl. Alec Guiness ) nem voltak azért Oscar díjra érdemesek ( de, nem is ezért szeretjük őket ).

Mégegyszer azt tudnám mindenkinek mondani, hogy ha jó filmet akar nézni, akkor nézze meg a ( szerintem ) Fargo-t, a Pulp Fiction-t, a Közönséges Bűnözőket, a Schindler listáját ( többek között ).

De, ha csak azt szeretné, hogy ele legyen egy kicsit varázsolva a látványtól ( and co. ) akkor nézze meg ezt, és nem fog csalódni.
Szinészi játékot, mélyértelmet, komoly, többszálon futó történetet ne itt keressen ( akkor tessék olvasgatni Asimov-ot, aki a legnagyobb ).

Csók mindenkinek,
ha találok még új adatokat a filmről ( remélem a hétvégi bevételeket még kedden elérem ) akkor azt még kedden lenyomom, egyébként majd beszámolok saját véleményemről a filmmel kapcsolatban valamikor, Csütörtök-Pénteken ( attól függ, hogy Orlandoban hol találok net hozzáférést).