Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 357
Jelenleg Kanadában élek ezért kaptam az alkalmon és elmentem egy moziba. A filmel kapcsolatban itt is hasonló hajcihő volt, mint amerikában, a pénztárak elött 10 napja vártak az emberek. Felkészültem rá, hogy ha most megyek el jegyet venni, akkor több nap is eltelhet mire bejutok egy előadásra. Tehát fogtam a sétálómagnómat meg egy horgász széket és felkészültem a legrosszabbra. A korábbi egyik munkahelyemen épp akkor mondtam fel, ezért úgy gondoltam, jól esik egy kis álldogálás miközben nézegethetem, a zuhogó esőben elázott lányok vizes polóinak mintáit J. Amikor odaértem ténzleg nagy sorok voltak, de azért messze nem akkorák mint amilyenre számítottam, és a nőnemüek száma is a várakozásaim alatt maradt. Egy furcsa belléptetési rendszert találtak ki a filmre sorban állóknak, amit még most sem egészen értek, ezért nem is eröltettem az agyam tovább... Kikerülve a három hosszú oszlopban elgyötörten várakozó többségében Darth Vader-nek öltözött rajongó tábort, és a két sorban őket kiszolgálló még elgyötörtebb büféskocsikat, egyenessen a mozi föbejárata felé vettem az irányt. (Még sohasem láttam ennyi kövér Darth Vader-t. Ha valaki azt mondja magyarországon sok az elhízott ember, jöjjön el kanadába). Bennt csak néhány eltévedt takarítónő kószált (egy ilyen 30 vetítővásznas multiplex-ben ez könnyen elöfordul az emberrel). A főpénztárokon öklömnyi feliratok „NEM PHANTOM MENACE PÉNZTÁR”, itt csak a más filmekre jelentkezőket szolgálták ki a jegyeladók, ami felért egy szabadnappal is. A pénztárak mellett a szokásos jegyeladó automaták. Amiket én (aki még nem beszél tökéletes angolsággal) elöszeretettel használok. Érdekes módon a kanadaiak csak a jegypénztárakat használják, pedig az automaták elött nincs senki, nomeg hitelkártyát és bankártyát is elfogadnak. Miután az elsö három a második képernyőérintésre lefagyott az otthon már jól bevált felirattal (igen-igen, ezek az automaták is Bill Gates-re alapoznak) elmentem a sarokban álldogáló régebbi gombos készüllékhez. Ennek a képernyője is össze volt tapogatva pedig ez nem érintőképernyős készülék volt. (Valószinü erre az itteniek nem jöttek rá, és miután a sok képernyő nyomkodásra nem reagált berakták a sarokba). A megfelő menüben majdnem korlátlan mennyiségü Star Wars jegy volt, így vettem egyet aznap estére. Kifelé menet a nagysúlyu Jedi lovagok nem értették a vigyorgó ábrázatomat...
És most egy két szó a film helyszineiröl csak címszavakban...(Nem szeretném a film poénjait lelőni).
Biztos olvastatok már egypár kritikát és ezek kivétel nélkül lehúzzák a filmet, nos én sem mondhatok el túl sok jót. A film gyakorlatilag mindvégig a két Jedi lovag (Qui-Gon Jinn, Obi Wan) és Amidala hercegnő útjait követi végig, és a cselekmény nem folyik annyi párhuzamos szálon amint azt az elöző részekben már megszokhattuk.
A film elején némi lövöldözés után egy vízalatti világba jutunk el (ez a Naboo mocsaras oldalán van), az itteni látvány teljesen új az eddigi filmekhez képest. Sajnos a víz alatti szörnyeknek a szokásos márláttamilyetajurassicparkdinoszauruszainál számítógépes grafika kinézetük van, és az élőlények többsége sem illik bele az őket körülvevő környezetbe. A következő helyszin a sivatagos Tatooin bolygója, olyan lakóházakkal amikröl nekem mindig a Csillagkapu (Stargate) városa jut eszembe. Itt ismerkedhetünk meg Anakin Skywalker-el a későbbi Vader-el és feltünik pár pillanatra Jabba is. Itt zajlik le a nagy verseny is (amiböl már a starwarsracer jatek profitál is). A verseny után a csapat Anakinnal kiegészülve Coruscant-ra a galaktikus fővárosba érkezik. A város gyönyörüen néz ki és az egész bolygót beteríti. Itt van a „galaktikus országgyűlés” (elnézést majd a fordítók biztos jobb munkát végeznek mint én) és a Jedi lovagok főtanácsa is. Itt találkozhatunk Yoda-val és Mace Windu-val a főtanács vezetőivel (ha van ilyen). A film végefelé ismét visszatérünk a Naboo-ra. Természetessen mindeközben jópár ürközi csata és légifelvétel látható.
A film nézhető, igaz nem éri el az eddig megjelent trilógia eggyik részének a színvonalát sem. Nagyon sok új élőlényt láthatunk szinte minden pillanatban, de ettöl a film még nem válik jobbá. A legnagyobb hibát a rendkivül egyszerü történetben látom. Egyetlen olyan rész van amikor pár pillanatig visszajön a régi Star Wars érzés, de ezért a pár pillanatért nem biztos, hogy érdemes megnézni a filmet. A nevezetes részlet Darth Maul, Qui-Gon Jinn és Obi Wan összecsapása. A film vége nagyon cukrosra sikeredett, és az ember elgondolkozik hogy azt a 10 dollárt talán másra is költhette volna. Nálam közrejátszik az a tény is, hogy az utolsó tíz percet a melettem ülő megállás nélkül végigtüsszögte. Ha kötekedni akarok, akkor találok jópár furcsa dolgot a sztoriban, de ezeket magatok is látni fogjátok. Nem értem, hogy a birodalom harcosai ezúttal miért robotok kivétel nélkül, amikor kb. 50 évre rá a Csillagok Háborújában már hús-vér emberek... A technika visszafejlödik ? A másik dühítő tény az ifjú Anakin bemutatása. A 10 év körüli fiúcska megnyer egy gyorsulási versenyt, majd űrhajót vezet (no és behatol az ellenség védőbástyái mögé) anélkül, hogy valaha űrhajóban ült volna. Ezeknél a részleteknél úgy érezzük mintha valmilyen 6 éveseknek készült mesefilmet néznénk. Mindezek ellenére egy szorakoztató filmet láttam, de az adrenalin szintem sehol sem emelkedett túl magasra...talán újra megnézem a Matrix-ot...
Ha elmentek a filmre, a várakozásaitokból kellően levonva talán jól fogtok szórakozni.
Adja isten, hogy a következő részt olyan csinálja akinek nem a promóció és a bevétel az elsődleges szempont.