Olvasgatva az elmúlt egy-két nap hozzászólásait, a bemutató körüli hacacáréról írt beszámolókat (pro és kontra) ismét felelevenedtek bennem a SW jó húsz évvel ezelőtti bemutatóján kialakult élmények. Cirka 17 lehettem, igazán váratlanul nem ért bennünket az élmény, hiszen az osztrák határtól 10km-re azért meg volt a lehetőségünk az "előzetesek" beszerzésére. Én ahhoz a korosztályhoz tartozom, aki akkor a szobája falát SW plakátokkat, Bravóból (echte) kivágott képekkel, na meg persze a menő sztárok képeivel díszítette. Akkoriban Komjáthy Gyuri bácsi átlag három hónapot késett Ö3-hoz képest, a Luxiról nem is beszélve. Mindezt azért írom ide, mert úgy gondolom, hogy amikor az a szó, hogy video ismeretlen volt és nem úgy ment, hogy a "kedvenc" filmemet leakasztom akárhonnam, na meg persze annyiszor nézem meg egymás után, ahányszor bírom - talán a (magyarországon) nem létező sztereo, multiplex (naná Dolby Sourround!) mozik érzése kicsit más volt. Meglepően jó minőségben láttam akkor az Csillagok Háborúját és az élményt biztosan nem fogom elfelejteni. Anyám nevetett rajtam, hogy majd' felnőtt fejjel fantáziálok rajta és építem magamban tovább a történetet. De jó volt egy remekül megcsinált mesefilmet végignézni és utána elalvás előtt még napokig a sötétben látni jeleneteket a filmből. Persze tudom, a SW "feeling"-hez nem árt némi technikai és SciFi érdeklődési körrel rendelkezni, de úgy gondolom, hogy aki szereti a meséket, aki szereti, hogy a jó az esetek túlnyomó többségében legyőzi a gonoszt, az tudja értékelni a SW-t.
Én majd szeptember 16 után fogom látni (mert hogy látni fogom, az tuti) a folytatást - most már a fiammal és nagyobbik lányommal együtt, akik GL által leginkább megcélzott korban vannak (12 és 13). És azért fogok elmenni a moziba, hogy újból egy "bugyuta mesét" megnézzek, hogy lássam a gyerekek szemében azt a csillogást, amit én már lehet, hogy csak szeretnék a magaméban látni. Mert ők még elhiszik, hogy az megtörténhet (talán velük is) amit a vásznon látnak és azt hiszem, lesz olyan pillanat, mikor a fiam jön és mondja: Apu, képzeld mi lett volna, ha...
És hiszem azt is, hogy GL nem igazán azért csinálja a folytatást, hogy a penészedő dollár milliókat naponta kétszer vasvillával átforgathassa szellőzetetés gyanánt, hanem mert Neki is vannak álmai. Félre értés ne essen: tisztában vagyok vele, hogy a világ a pénzről szól, hogy mást ne mondjak a kenyeret és a vizet is pénzért kapjuk. Ebben a világban persze nem árt, ha az ember meg tud élni, vagyis van pénze, de én úgy látom és továbbra is szeretném (talán kicsit idealista módon) hinni, hogy erről a rókáról az X-edik bőrt mások is húzzák, lehet GL-nél jobban.
Végül is úgy gondolom, ha valaki egy mesefilmre indul a moziba és átadja magát a látványnak, nem fog csalódni. Márpedig a trailereket nézve és a szerencsés "látók" beszámolóit olvasva látványban most sem lesz hiány. Számomra pedig a Piroska és a farkas története is csak mese marad - akár dolbysurround-multiplexben is.
***HT***