Na, megtaláltam, mire utaltál.
Valóban, van egy új leíró nyelvtan, amelyet nem akarsz megírni, mert megírták helyetted.
Hát, kedves blocking, az egy irányzat, amelynek vannak követői. Oszt van más irányzat, amelynek mások a követői.
De lapozgassunk csak ebben, amelyet lehet, hogy mások nemcsak megírtak, hanem el is olvastak helyetted.
Valahol ott volt a gond, hogy a birtokos személyrag-nak mi a leánykori neve. Birtokjel? Birtokosjel?
Ha felütjük a 206 és 207. oldalon, akkor kiderül, hogy van birtokos személyrag birtokviszonyjel (exz utóbbi szó ebben a topicban alighanem itt lett először leírva) és birtokjel.
Az adott helyen olvashatók abban térnek el a régi ismerettől, hogy azt a morfémát, amelyet a klasszikus leíró nyelvtan birtokos személyragnak nevez, két morfémára bontja, melyek közül az elsőt birtokviszonyjel-nek nevezi, a második marad birtokos személyrag. Következésképpen az a leánykori neve igencsak elírás volt. Mert a birtokjel az az új grammatikában is birtokjel, a rumci ajánlotta birtokos személyjel-nek nem jutottam a nyomára, a birtokviszonyjel meg nem váltotta ki a birtokos személrag elnevezést, ahogy te céloztál rá.
Példáimat a megjelölt helyen azonnal ellenőrizheted, ha rendelkezel az Új magyar nyelvtan című könyvvel. Ha nem, akkor várni kell hétfőig, mert szupermarketban nem árulják.
Ha meg csak arról van szó, hogy szájhagyomány útján akartál becsatlakozni a nyelvész-nyelvművelő vitába, akkor azért nem ártana utánanézned, mit írtam én eddig erről.
Ja, és ezt nem is neked írtam.
Kis Ádám