KILGORE TROUT Creative Commons License 2004.01.23 0 0 144
Na alaposan kiedukáltam magamat a Philips oldalain és leírásain. Tényleg az akváriumba ajánlott fénycső látszik a legjobb választásnak növényekhez. Ezeknek a cct-je 10.000K! szemben az átlagos fénycsövek, alacsonyabb, 3-4000K -es színhőmérsékletéhez. Lehet kapni szélesebb sávú (3-5 sávos) cold daylight fénycsövet is de ezek még mindig csak 6500K -esek. Azthiszem teszek bele az utobbiból is az Aquarelle mellé és együtt fogom használni őket. Még azt nem tudom hogy 2 vagy 3 csőböl csinálom és hogy 18W-os vagy 30W-os csövekből építek "napot".

Ami 2D lámpát ajánlott rferi annak a választékában már nem szerepel a 6500K-es csak alacsonyabb ezért azt hiszem kevésbé hatásos a növények szempontjából.

Azt nem tudom miért nem ugranak erre a témára rá a lámpászok marketingesei. Miért kell kerülöúton rájönni, hogy az akvárium lámpa jó a növényekhez is. Csomagolhatnának, reklámozhatnának növény lámpát is. Nem értem én ezeket!

Ja, a mit a boltban mindenhol ajánlgatnak az eladók mint "Nature" meg "Plant" ... lámpa, azok csak díszvilágításra vannak és semmit nem használnak a növény fejlődése szempontjából. Eléggé félreérthető a felirat a kép a csomagoláson is!!!