Félre ne értsd: én nem akarok semmit se védeni. Csak Sárkány azon ötletére reagáltam, hogy meg kell szüntetni a pártok állami támogatását, és éljenek meg a pártok a tagdíjból. Az ugyanis szerintem olyan lavinát indítani el, hogy újra kéne gondolni a jelenlegi status quot, az egész intézményrendszert.
Már leírtam korábban, de megismétlem: ma már nincsenek ideológiai pártok, se pártideológiák. Pragmatikus pártok vannak, akik racionálisan gondolkodó vállalatként viselkednek. A piac a választópolgárok tömege, a termék maga a párt, illetve a párt programja. A pártok célja a hatalom megszerzése, ennek érdekében egy párt forog, helyezkedik, bizniszel, ugyanúgy, ahogy egy vállalat is a többi vállalat versenyében: egyezkedik, kartellezik stb, de legfőképp el akarja adni saját magát. Ezért van, hogy innen nézve, azaz politológiai szempontból igazából nincs kivetnivaló abban, ha egy párt jobbról balra, balról jobbra leng, mert egyszerűen racionális piaci szereplőként viselkedik, azaz minél több szavazatot akar beszerezni (=minél jobban eladni magát). Más kérdés, hogy a választópolgár szempontjából ez kínos meglepetésekkel is járhat.
Fejlett demokráciákban ez akár működőképes is lehet, mert a pártok a nagy kérdésekben (szabadságjogok, piacgazdaság stb.) egyetértenek, különbségek gyakorlati, hétköznapi dolgokban vannak köztük. S ezekben az országokban a választópolgár is tudomásul veszi, hogy rá 4-5 évente van szükség, amikor leadja a szavazatát.
Más kérdés, hogy mi még nem tartunk itt.