CORTEN Creative Commons License 2004.01.18 0 0 135
talán a neon a legegyszerűbb, és legtakarékosabb.
Most tanulmányozom a témát, Somos András Paprika c. könyve taglalja a megvilágítás hatását, ebből próbálok agyalni. Magyjából mindegy, mit használsz, csak minél közelebb álljon a természetes spektrumhoz, vagyis minél kékebb legyen. Ugyanis a kék/uv komponens indítja be a generatív folyamatokat, a vörös inkább a vegetatív funkciókat erősíti. Ezért nyúlik-nyúlik az ablak mögött a sok palánta, mert az üveg kiszűri a spektrum felső régióit. Tehát: amennyire lehet halogén, neon és minimális hagyományos izzó. A mennyiségnél fontosabb az időtartam. Az optimális a 16 órás megvilágítás. (persze, minél több természetes van ebben annál jobb) A jóval március közepe előtti vetésből kikelő palánták sok többlet fényt igényelnek, és ha nem kifejezetten primőrt akarsz előállítani szvzs felesleges kiadás.Ha a szabadföldi/szabadtéri termelést választod, akkor bőven elég márciusban vetni , mert különben csak ki-be rohangálhatsz a palántákkal. (tartósan kintre csak május közepétől kerülhetnek, fűtetlen körülményeket feltételezve)
(Ja, atlanticnál is láttam , hogy halogén izzók alatt neveli a palántákat egy garázsban, de őnála is jócskán felnyurgultak, mert természetes fény nemigen érte azokat)
Valamint, kapható akvarisztikai boltokban speciális (Philips Aquarell) fénycső, aminek speciálisan kialakított spektruma van, csak irreálisan drága. Néhány éve az aksihoz kellett, visszaszorítandó az algákat, na akkor egy 18W-os valami 1200 pénz volt :(.
Nem tudom mennyi palántát akarsz nevelni, de a hosszab fénycsövekből (asszem 38 W-os) 6 db kb 6cm-es közzel egymás mellé szerelve elég sok palántát kiszolgálhat. (a villanyóra persze kerrekni fog)
Előzmény: KILGORE TROUT (134)