Sandorson Creative Commons License 2004.01.16 0 0 441
Szerintem 7-10 napnál rövidebb út nehezen ad hiteles betekintést Izland világába, arra talán tényleg jó, hogy megérlelje az emberben a 100%-os elhatározást, hogy na ez az a hely, ahova visszafogok jönni, ez a hely ahová mindig vágytam. Az ideális időtartam eltöltésének sajnos korlátai vannak, mi a 12 napot is úgy próbáltuk kihasználni, hogy sokszor még éjszakai túrákat is tettünk. Ha mégis a két alább beidézett néhány napos út közül kéne választanom, én a Barakáét választanám ebben az esetben (egyébként szerintem mindkét iroda megbízható, a filozófia nyilván nem ugyanaz); a választás egyik oka az, hogy abban benne van Landmannalaugar, ami számomra az izlandi élmények egyik csúcspontja, ha ott van idő egy picit körülnézni legalább a közvetlen környéken - pl. felgyalogolni a Blanukhurra, de lagalább a Brenninsteinsaldáig - akkor mégiscsak kaphat az ember némi kostolót talán abból is, hogy mennyire hihetetlenül egzotikus az izlandi felföld világa. Ez nem azt jelenti, hogy a Vista idézett útjában szereplő dolgok mind szokványosak lennének, azok ugyanúgy érdekesek. A választás másik oka pedig az, hogy a Baraka tempója kevésbé kényelmes. Márpedig ha effektíve van 3 teljes napunk, akkor szerintem pláne nincs idő kényelmeskedni. Ez persze nagyon szubjektív, lehet, hogy más pont fordítva gondolja. Egyébként szerintem Izlandra nem azért utazik az emberek döntő többsége, hogy remek színvonalú szálláshelyeket próbáljon ki, itt általában nem ez a fő szempont. Mi sátorban laktunk -- ehhez nyáron jók az adottságok -- és utólag visszagondolva ez az egyik legjobb megoldás, még akkoris ha egyébként nem "sátorozós beállítottságú" az ember. Egyébként jóval komfortosabb is volt pl. Landmmanalaugarban a kétszemélyes, vízhatlan sátrunkban aludni (önfelfújódó matrac, meleg hálózsák), mint a menedékház nagy, közös hálótermeiben éjszakázni. (adott esetben persze utóbbinak is lehet jó hangulata). Lényeg tehát, hogy inkább érdemes egy hosszabb nyári útra gyűjtögetni, az ár-érték arányban is lényegesen jobb választás. Ugyanakkor a három napos út is emlékezetes fog maradni, pláne ha véletlenül sikerül megpillantani az északi fényt, utóbbit meg nyáron nem tehetjük meg.
Előzmény: amamsik (437)