Szerintem itt azért nem a nagy szabadkőműves összeesküvésről van szó ( bár Kojak indokai az elsőtől az utolsóig logikusak ), hanem arról, hogy hogyan éri meg egy filmet bemutatni és hogy az aktuális helyi forgalmazónak milyen szerződése és mennyi pénze van ( lásd pl. Flamex és New Line Cinema filmek, pl. Austin Powers ( Usa 97 Május, Magyar.o.99 Május ).
Minden film késéssel kerül bemutatásra a nagyvilágban az amerikai bemutatóhoz képest ( kivételek persze vannak, amikor ugyanazon a héten mint pl. a Tomorrow Never Dies, Prince of Egypt etc ).Franciaországban például egy hónappal később mutatják be mint nálunk.
Ez sajnos nem igazságos ( és a SW esetében nagyon rossz ), de a filmforgalmazás valahogy így alakult ki, az amerikai a legnagyobb piac ott jön be a bevételek 1/3-a fele, ott mutatják be először aztán a többiek, Angliában pl.Júliusban van a bemutató, de oda nem kell szinkronizálni mint pl. Franciaországba, Németországba és ( !! ) Magyarországra.
Természetesen én sem értek egyet evvel az elvvel teljesen, de meg kell, hogy valljam, van benne némi logika, bár a filmet én is itthon szerettem volna megnézni 27-én és nem Orlandoban.