Oké, a dolog már tisztább, akkor most nem az Év természetfotósa albumban látható kakkuos képről:
önmagában a fészeknél való fényképezés nem bűn.
De a fészeknél, mivel zárt genetikai program szerint történnek a dolgok, szinte ugyanaz történik semmi változatosság és érdekesség , ugyanakkor a szakszerűtlen (!!) lessátrazás könnyen a fiókák életébe kerülhet. Ezért nem javasoljuk, és ezért nem űzzük ezt a módszert, nem kívánjuk azt a látszatot kelteni, hogy ez a TERMÉSZETFÉNYKÉPEZÉS, szeretnénk a saját példánkon IS demonstrálni (naturArt) hogy máshol sokkal inkább érdemes fotózni, mint fészeknél.
A konkrét esetről: szakszerűen kellő madárimerettel és jártassággal, és/vagy a megfelelő technikával akár 50mm -es optikával is lehet ilyen "kakukk kontra dajkamadár tojás" képeket készíteni. Enegem nem vonz, de ha tétje lenne, meg tudnám csinálni. (nekem már ez is egy fajta megnyugvás, ugyanis azok a képek kevéssé hoznak már lázba amit ha akarok, megcsinálok. Sajnos (szerencsére) számtalan olyan természetfotót látok amire ez nem vonatkozik, mert ugyan bíznék abban, hogy megcsinálnám de korántsem mernék rá fogadni. Na ezeket a képeket kedvelem és szeretem jobban.
egyszer búbosbankára gyúrtunk. Az elhagyott tanyaudvar kaptárai között felvágtuk a lessátrat és hamarosan beültünk. kb 10 perc mulva valami neszezik a jobb hátsó saroknél. Kíváncsa voltam (2-en ültünk az 1 m2-es lessátorban) és kinéztem a résen: a lessátor vázától 15 cm egy fácántyúk ült rá a 7-8 tojásos fészekaljra teljes nyugalommal. Igaz nem szoktunk alessátorban beszélgetni zajongani, de nem rémült meg túlzottam a fészek mellé emelt "hatalmas" faltól. Mi meg nem vettük észre a fűben , szerencsére nem léptünk bele.
Fogadnék arra, ha be kéne lessátrazni egy vad fácánfészket nagyon sok gondot okozna...
eke