http://www.mno.hu/index.mno?cikk=195821&rvt=2
Tízmilliókat adtak filmekre
ORTT-támogatásban részesültek a Tilos Rádió műsorvezetőinek alkotásai
2004. január 10. 10:00
MNO
Miközben az ORTT nem tud döntést hozni a Tilos Rádió ügyeiben annak keresztényellenes kirohanásai miatt, a médiahatóság a csatorna műsorvezetői által készített filmeket több tízmillió forinttal támogatta. A produkciókat az ORTT Filmmustra fesztiválján január 23-án és 24-én is bemutatják.
Az ORTT célja az, hogy a kulturális közélet képet kapjon egy ingyenes és nyilvános fesztivál keretén belül arról, mit is támogatott a médiahatóság – áll a Filmmustra fesztivál honlapján olvasható szövegben. Két, a Tilos Rádió műsorvezetőihez köthető film is ebbe a körbe tartozik. Vékony Éva, az ORTT szóvivője megkeresésünkre közölte: A Feri és az édes élet című alkotást tízmillió forint vissza nem térítendő, míg a Kis utazás című produkciót ötmilliós vissza nem térítendő és tízmillió forint visszatérítendő támogatásban részesítette a testület.
Czabán György, aki a Feri és az édes élet filmet rendezőként, forgatókönyvíróként és vágóként jegyzi, DJ. Kolbász néven vezeti a Haza és Haladás nem gumicsont című műsort a Tiloson. Egyik műsorvezető társa, Pálos György a film operatőre és producere, míg harmadik mikrofonos kollégájuk, Végső Zoltán a film zeneszerzője. A Kis utazás című produkció készítői között ugyancsak feltűnik Végső, Pálos és Czabán, illetve Bojtár B. Endre, a Magyar Narancs főszerkesztője és Kovácsy Tibor, a lap olvasószerkesztője. Megírtuk: a testület a nyáron összesen 5,6 milliós állami támogatásban részesítette a csatornát.
Az ORTT napok óta nem tud dönteni arról, hogy milyen szankciót alkalmazzon a Tilos Rádióban a december 9-én (a köztéri kereszteket tűzifának javasolták felhasználni), a 19-én (Jézust fattyúnak nevezték) és a 24-én („Kiirtanám az összes keresztényt”) elhangzottak miatt. Az ötfős testület két ellenzéki tagja, Erdős Zsuzsanna (Fidesz) és Wéber János (MDF) indítványaikban a műsor-szolgáltatási szerződés azonnali felbontását javasolta, amit Hajdu István elnök, Ladvánszky György (MSZP) és Tímár János (SZDSZ) leszavaztak. Nem kapott többséget az ORTT irodájának javaslata – írásbeli figyelmeztetés és harmincnapos műsorfelfüggesztés –, Hajdu indítványa – harmincnapos felfüggesztés –, illetve Tímár 24 órás műsor-felfüggesztési elképzelése sem. Végleges döntés a jövő héten várható. A Magyar Polgári Média Egyesület közleménye szerint január 9-én aláírás-gyűjtési akcióba kezd azért, hogy az ORTT azonnali hatállyal mondja fel a Tilossal megkötött műsor-szolgáltatási szerződést, és vonja meg a rádiótól az eddig általa juttatott közpénzeket.
Az MDF szerint a Tilos által sugárzott műsoroknak nincs helye a magyar médiapiacon – mondta Balogh László (MDF), aki úgy vélte: az adó tudatosan felépített provokációt hajtott végre, amikor egyik műsorvezetője szenteste azt mondta: „kiirtanám az összes keresztényt”. A politikus szerint nem egyedi esetről van szó és nem elszólásról, a Tilos ezzel akarta emelni hallgatottságát.
(Pindroch Tamás)
Tüntetés a stúdió előtt
Holnap délután három órakor a Tilos Rádió budapesti stúdiója előtt (IX., Kinizsi utca 28.) a Jobbik Magyarországért Mozgalom, illetve a Rákosmenti Polgári Körök Egyesülése (75 polgári kör nevében) demonstrációt szervez az adó beszüntetéséért. „A népirtással fenyegetettek nem fogják másik arcukat odatartani itt sem” mottóval. A tüntetésen beszédet mond Lovas István, Bayer Zsolt, Melocco Miklós és Döbrentei Kornél.