A válasz az alábbi idézet:
[Happybike] keres
Ghiml {Al Dhanab} deneb at diszi.eu.org
Wed Nov 26 17:16:01 CET 2003
Previous message: RE: Re[6]: [Happybike] Hétvégi túra, fotók, beszámoló
Next message: [Happybike] keres
Messages sorted by: [ date ] [ thread ] [ subject ] [ author ]
--------------------------------------------------------------------------------
Sziasztok!
Kicsit terhelném a listát:
A Természetjáró Túra listán kis vitába keveredtem Horváth Tamás-sal, a mostanában elkezdett kerékpár-utvonalakat illetően. Kérdésként merült fel ott valaki részéről, mivel látta, de nem tudta, hogy mit jelölnek a kis kerekes piktogramok a Pilisben. Mellékelném az én levelemet, és Horváth Tamás válaszát is.
Alapvetően nem tartom rossznak a kezdeményezést, ami veszélyt látok, azt egyszer már leirtam, és megirom majd még egyszer:
Tudjuk, hogy a PParkerdő afelé törekedik, hogy a lehető legnagyobb mértékben korlátozza majd területén a kerózást. (Ebbe beleesik mind az outi, mind a terepezés).
Jön egy egyesület - nem szeretnék senkit megbántani - jelenleg a happybike (tudom hirből az egykori kiválást), amelyik SZERZŐDÉST KöT A PARKERDŐVEL!!, hogy kijelölnek útvonalakat, amin LEHET MAJD kerékpározni. Úgy néz ki, nem ajánlott alternativa-útvonalak, hanem majd ezeken lehet lesz tekerni. Én egyenlőre A Pap-réti - Visegrád felől - erdészeti úton, a Dömörkapu - Hegytető szakaszon, valamint Csobánka - Pilis erdészeti szakaszon láttam felfestést.
És ha én a Fagyoskatona, netán a Prédikálószékről le Dömös felé szeretnék menni? Ha nincs benne a felfestésben, akkor - ha most nem mint AJÁNLOTT KERÉKPÁROS ÚT - hanem mint "A" Kerékpározásra kijelölt út lesz(tt) rögzitve, akkor:
Ez alapján másfél év múlva sóspuskával lődözhetnek majd ránk az erdőőrök és kerékpáros természetvédők, ha letérek róla, valamint: milyen felhatalmazás alapján, kikkel megbeszélve, egyeztetve, vagyis milyen széles társadalmi felhatalmazás és bázis alapján jelöli(k) ki a happybikesek ezeket az útvonalakat?
- Engem, mint BVKK-t, a klubot, akik pedig elég számos tevékenységgel részt vesznek a pilisi kerós dolgokban, ezideig még tájékoztatás szintjén sem kerestek meg, eddigi tudomásom szerint. Nem vagyok a "javasolt túraútvonalak" kijelölése ellen, de végig azért fogok küzdeni, hogy nehogymár korlátozzák - erdővédelemre hivatkozva - a kerékpározást úgy általában a Pilisben.
Ezek most a felvetéseim, de igy látom a dolgot, ilyen értelemben szeretnék holnap a Természetjáró Túralistára reagálni, de szeretném a ti hozzáfűzött meglátásaitokat előbb olvasni. - Nagyon nem kell lehurrogni, de leb at ..ni sem muszály. :-))
Köszönöm, a türelmet
Ghiml
--------- következő rész ---------
Tura lista - hozzaszolas
Kedves Ferenc!
A tisztánlátás végett pontosítanék néhány dolgot.
> az idén, nyár végén kezdték el szervezetten felfesteni ezeket a
> jelzéseket,
> egy általam eddig ki nem derithető csoport, ki nem derithető terv
> alapján.
Ők a happybike. Ld. www.happybike.hu. A ki nem deríthető tervről is kaphatsz infokat, ha megnézed a zalai részt, ahol egy ilyen projekt megvalósult. A Pilis egy héten belül kész lesz, most épp a feltöltés megy.
> A csoport megegyezett a Pilisi Parkerdő vezetőivel kerékpáros
> útvonalak kijelölésében, a tervek szerint ott nem zargatnák az
> arra tekerőket, mig majd a más utakon igen, mert ugye, járművel a
> lezárt területeken közlekedni csak engedéllyel lehet... :-(((
Hidd el ez mindkettő fél érdeke, szerintem örülni kell annak, hogy ezt engedték. Ott egyébként tényleg nem fognak zavargatni.
>
> Summa: ezek a kerékpáros jelek a javasolt és engedélyezett
> útvonalakat jelölik, majd tavasszal tesznek ki iránymutató és
> magyarázó táblákat is (hasonlóakat a gyalogos tájékoztató
> táblákéhoz). Piros, kék/vagy zöld és azt hiszem sárga szinnel
> a különböző nehézségű utakat jelölik.
Így van, akkor mégis jól informált vagy:-)
>
> Térképeken ezért ezzel a jelzéssel és az általuk jelölt
> útvonallal még nem találkozhatsz.
Dehogynem, a térkép kész, de hivatalos forgalomba májusba fog kerülni. Tehát lehet örülni, biztosan fogunk vele találkozni.
> Hogy jó-e a kezdeményezés én megitélni nem tudom, az a félelem
> erősödik bennem, hogy nem, mert az erdészetek emberekkel fogják
> védetni a más útvonalon tekergőktől majd a területeiket.
Ez max. csak a Pilisben fordulhat elő, de ott mint tudjuk speciális a tulajdonosi helyzet. Egyszerű a megoldás, ha érdekeltté teszed a helyieket, hogy engedjék a kerékpározást, akkor ez nem fog előfordulni. A Pilisi és a Zalai projektek is erre építenek egyébként, hiszen a térképeken a különböző szolgáltatásokat is megtalálhatjuk a kerékpárkölcsönzéstől a szálláshelyeken át a látnivalókig. Röviden ennyit, remélem tisztább a kép.
>Kátai Ferenc írta:
Tura lista - hozzaszolas
Kedves Miklós,
az idén, nyár végén kezdték el szervezetten felfesteni ezeket a jelzéseket, egy általam eddig ki nem derithető csoport, ki nem derithető terv alapján.
A csoport megegyezett a Pilisi Parkerdő vezetőivel kerékpáros útvonalak kijelölésében, a tervek szerint ott nem zargatnák az arra tekerőket, mig majd a más utakon igen, mert ugye, járművel a lezárt területeken közlekedni csak engedéllyel lehet... :-(((
Summa: ezek a kerékpáros jelek a javasolt és engedélyezett útvonalakat jelölik, majd tavasszal tesznek ki iránymutató és magyarázó táblákat is (hasonlóakat a gyalogos tájékoztató táblákéhoz). Piros, kék/vagy zöld és azt hiszem sárga szinnel a különböző nehézségű utakat jelölik.
Térképeken ezért ezzel a jelzéssel és az általuk jelölt útvonallal még nem találkozhatsz. Hogy jó-e a kezdeményezés én megitélni nem tudom, az a félelem erősödik bennem, hogy nem, mert az erdészetek emberekkel fogják védetni a más útvonalon tekergőktől majd a területeiket.
Üdv: Kátai Ferenc
2003.11.20 napjan Csanády Miklós "Re: [Tura] kerekparos jelzesek" levelében irta:
*********** részlet az eredeti szövegből ***********
*>> Egy térkép most jelent meg a Pilis-Dunakanyarról. Hegyikerékpáros
*>> élmények-Családi kerékpártúrák néven. Ez kifejezetten a
*>> > > Mostanában sokszor találkozom olyan jelzéssel, amelyen
kerékpár
*>> van.
*>> > > (Bükk, Pilis). Ugyanakkor hiába vettem meg a legújabb
*>> Bükktérképet,
*>> > > nincsen rajta ez a jelzés.........
UnQuote