no no no no
Erre csak én is ezt tudom mondani. Szerintem érdemes ilyen kijelentések előtt a konkrét számok alapján vélemyényt formálni, mert minden párt azt mondja, ami neki jó.
Csak néhány dolgot kiragadva:
"Lett ingyenes fognmegtartó kezelés" - erre valóban szükség van/volt, de nem ingyenes, távolról sem. Azért, mert nem ott, és akkor fizeted meg, attól még nem ingyenes.
"az átlagkereset kétszeresre nőtt"
Ebbe egyrészt a minimálbér drasztikus emelése is benne van, ami igencsak vitatható volt. Miért? Kérdezz meg egy vállalkozót! Le kellett építeni a létszámot, mert akkora volt rajta az adóteher, hogy nem érte meg neki. Ha kiszámolod, akkor meg rájössz, hogy a minimálbér emelésének 2/3-át adó formájában visszaszedték.
"12. Közben épült szépült az ország:
hidak, utak, "- főleg az M5-ös, de ha jól emléxem, akkor szumma 23 km autópályát sikerült átadniuk 4 év alatt.
Nemzeti Szinház, "
A nemzeti színház projekt szerintem az egyik leggázosabb dolog volt, ami nemzetközileg úgy, de úgy lejáratta az országot, mint az állat. Látszólagos pályázat, majd nem a nyertes tervezi meg. Ez csupán presztízs beruházás volt, ráadásul kib@szott sokba került.
A gazdasági fellendülés:
Nézzétek meg a ksh oldalán a GDP változásokat a rendszerváltás óta!
Igen érdekes dolog olvasható ki belőle. Legszembetűnőbb az, hogy gyakorlatilag a GDP növekedésének üteme nem az éppen hatalmon lévő kormánytól függ, hanem nagyrészt a környezettől, a külföldi gazdaságoktól. Totálisan együtt mozogtak (nálunk értelemszerűleg %-osan nagyobb értékkel) és mozognak.
A másik, hogy egy-egy gazdasági intézkedés 2-3-4 év múlva fogja hatását éreztetni a GDP növekedésében!!! Az átverés, hogy ma hozok egy rendelkezést, akkor holnap már éreztetni fogja a hatását.
Még1: Lakáshitel
Alapvetően egyetértettem vele, csak nem úgy(így).
Nekem egyrészt szerencsém is volt, meg merészségem is, de hitel nélkül vettem meg a házamat. Aztán azt láttam, hogy nejött a hitel és az emberek elkezdték építeni a nagyobbnál nagyobb házakat és 15-20 évre eladósodtak. Ráadásul legtöbb esetben 2-3-szor akkora házat építettek, mint amekorrára szükség lett volna. De sebaj, majd az állam támogat. Hát a lónak....
Most, és már korábban is ott álltak befejezetlenül a házak, mert akkor jöttek rá, hogy vázze, nem bírjuk befejezni!
Mindezeknek szvsz egy nagyon nagy veszélye volt: az Orbán kormány visszahozta azt, az alapvetően hibás személeletet az emberek többségében, hogy a jólétük az államtól függ, illetve a jólétet az államtól kell várni! Ez szerintem az egyik legnagyobb kicseszése volt annak az időszaknak. Most isszuk a levét.
Tök mind1, ki van 6almon:
AZ ÁLLAM A LEGROSSZABB GAZDA! A pénz sokkal jobb helyen van az embereknél, mint az államnál. A helyes út, szerintem, hogy ezt az irgalmatlan újraelosztást lecsökkenteni úgy, hogy több maradjon az embereknél és ébredjenek rá, hogy a boldogulásuk maguktól függ, nem pedig az államtól!