Szia!
Köszi a tájékoztatást!
Most így, első olvasatra a következő a javaslatom:
(de nem mélyedtem el az ügyben, szóval lehet, hogy ez melléfogás, nem építésügyi területen dolgozok!)
Ha jól olvastam előző írásodat, a bővítést, de még a felújítást sem te csináltad. Namármost, te nyilatkozol a megadott határidőig 2 tanú előtt olyen tartalommal az építési hatóságnak, hogy TE az ingatlanon változtatást nem hajtottál végre, azt lényegében a 2003. december 2-án tartott szemle szerinti állapotban, (dátum) vetted. Vagyis, AMENNYIBEN az eredeti állapothoz képest átépítés történt, azt mindenképpen az előző tulajdonos tette. Mindezekre tekintettel építési engedélyt nem tudsz csatolni, hiszen te nem akartál engedélyhez kötött átépítést végezni az ingatlanon és nem is végeztél.
Az együttműködési kötelezettségednek ezzel eleget tettél.
Egyúttal kérsz tájékoztatást, hogy mit tegyél a fennmaradási engedély ügyében (tekintettel arra amit már írtál, hogy nincs is tudomásod az eredeti állapotról - ezt írd is meg nekik.
(Jól kérdezz utána, hátha elengedik a 10 ezer forintos illetéket)
Az egész ügy folyamán: akármit mondanak, mindent irass alá az ügyintézővel, hivatkozzon jogszabályra pontosan, mert telefonban össze-vissza beszélhetnek)
Neked arról nem kell tudjál, hogy az előző tulaj mit, hogy épített át. (Tipp: pl. ha növelve volt az eredetihez képest az alapterület, a te adásvételi szerződésedben már a növelt terület van feltüntetve.(elvileg) Nézd meg, hogy telekkönyvi kivonatban mi van írva a ház nagyságára- bár ha tényleg engedély nélküli volt az átépítés, akkor nyilván a telekkönyvben sem vezették át)
A továbbiakban a labda a hatóságnál van:
A felújítás ugyebár szabad szemmel is látható, hiszen a festékréteg új. Ezzel szemben a méretnövekedést nem tudja bizonyítani anélkül, hogy meg ne lenne az eredeti alaprajz. Te teljesen jóhiszeműen szépen együttműködsz a hivatallal, ez után a következő lépések történhetnek:
1. először bizonyítsa be, hogy engedélyhez kötött átépítés történt
(végülis ezt esetleg tanúkkal tudja bizonyítani, ha nincs is alaprajz - bár a tanúk nyilván csak annyit fognak tudni mondani, hogy látták, hogy X időpontban VALAMILYEN építési munka volt a telken)
2. az átépítés engedély nélkül történt-e (nem tudom, beszéltél-e már az eladóddal, még az is lehet, hogy volt engedély - előfordult már, hogy lényeges irat "elveszett" a hatóságnál!-lehet hogy erről írtál, nem emlékszem)
3. ha bebizonyosodott az engedély nélküli átépítés, az kinek a birtoklási ideje alatt történt, a TE birtokba lépésed után, vagy még az eladó idején?
4. Megnéztem a 46/1997 (XII.29.) KTM rendeletet is. Mindenhol az építtetőről beszél, nem a tulajdonosról, az építési engedélyt az építtetőnek kell kérnie (amennyiben az építtető és a tulajdonos személye elválik)
Egyébként rákerestem az "építtető" szóra, és nem volt egyik jogszabályban sem definiálva, továbbá nem találtam olyan szabályt, amely eligazítást ad arra nézve, hogy mi legyen a bírsággal akkor, ha az építtető eladta az ingatlant.
5. Amennyiben - noha bebizonyosodott, hogy az eladó építkezett engedély nélkül - valamilyen oknál fogva mégis TÉGED akarnának megbírságolni (ahogy én olvastam a jogszabályt, az építtetőt lehet marasztalni, de ki tudja, nem vagyok járatos e területen) ebben az esetben:
Az adásvételi szerződések ki szoktak térni arra, hogy az eladó szavatol az ingatlan per-teher-és igénymentességéért.Tehát, ha az eladó mulasztása miatt téged megbírságolnak, megtérítési igényed van az eladó iránt (persze reméljük, hogy idáig nem juthat el az ügy, mert ki a csoda akarna pereskedni, évekig tart)
Ez volt tehát a kérdésnek a bírságra vonatkozó része.
A fennmaradási engedélyről ezt írja a
46/1997 (XII.29.) KTM rendelet:
35. § (1) Ha csak építési engedély alapján végezhető építési tevékenységet építési engedély nélkül vagy az engedélytől eltérően, illetőleg az építési engedélyhez nem kötött építési munkát a 9. § (4) bekezdésében meghatározott előírásoktól eltérően (a továbbiakban együtt: szabálytalanul) végezték el, az így megépített befejezett vagy befejezetlen építményre, építési tevékenységre az építtetőnek fennmaradási engedélyt kell kérnie. A fennmaradási engedély iránti kérelmet az építtető jogutódja is előterjesztheti.
(2) A fennmaradási engedély iránti kérelemhez mindazokat a mellékleteket csatolni kell, amelyek az építési engedély iránti kérelemhez szükségesek lettek volna, továbbá, ha az építkezésnek volt felelős műszaki vezetője - annak hiányában építésügyi műszaki szakértő - szakvéleményét arról, hogy az építményt a vonatkozó szakmai, minőségi előírások megtartásával, szakszerűen építették meg és az a rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmas.
Remélem tudod használni, amit ide írtam, továbbra is várom a következő fejleményeket:)