ds9 Creative Commons License 1999.05.12 0 0 270
Liam Neeson elmondta, ugyancsak a TV Guide-nak, hogy annyira örült, hogy csatlakozhatott az új SW filmhez, hogy úgy fogadta el a szerepet, hogy még nem is olvasta el a forgatókönyvet. "Tán úgy tűnik, hogy szépítem a dolgokat, de George szerintem a kamera poétája. Így gondolkodom már azóta, hogy láttam az első SW filmet."

Neeson azt is elmondta, hogy mi ragadta meg Qui-Gon szerepében, " egy Jedi Lovag aki kiáll a jó ügy érdekében, az etikáért a morálért, amelyek oly gyorsan tűnnek el abból a világból amit George kreált."

Volt még egy pozitívum Qui-Gon szerepében, mondta el a színész, " Ez volt a legjobb jelmez amit valaha viseltem. Fejedelminek néz ki de úgy tervezték, hogy alkalmas egy csomó fizikai aktivitásra."

A most megjelenő TV Guide special Phantom Menace kiadványa tartalmaz még jó sok interjút a film szereplőivel. Kenneth Turan azonban George Lucas -t kérdezte, hogy hogyan találta meg a film szereplőit.

Ewan McGregor-ral kapcsolatban, Lucas elmondta, " Le voltam nyűgözve a karizmájától. A jó korban van, kicsit hasonlít Alec-re ( Guinness ) és van valami csintalan kisugárzása."

Qui-Gon Jinn kiválasztása nagyon fontos volt és ezért választotta erre a szerepre Liam Neeson-t. Lucas elmondta, " olyat kerestünk aki a film középpontjául tud szolgálni hasonló módon, mint azt Alec ( Guinness ) tette a Star Wars-ban, valaki olyat aki mélyen érző, okos és fizikailag erős. Amikor végülis Liam-ra osztottam a szerepet úgy tűnt, hogy arra született, hogy ezt eljátsza. Mint Harrison Ford az Indiana Jones szerepben a személyisége annyira passzol a szerephez nehezen tudnék elképzelni mást helyette.

Lucas elmondta azt is, hogy Queen Amidala szerepére, " szükségem volt egy fiatal nőre aki el tud játszani egy 14 évest, sokat van jelen a filmben és el bírja viselni a politikai vezetés súlyát. Ahogy Princess Leia, neki is okosnak kell lennie, jobban mint azt a kora miatt feltételeznénk róla és Natalie-ban megvolt ez az erő és nőiesség de azt is láthatjuk, hogy ennek ellenére ő még mindig nagyon fiatal."

A legkeményebb diónak a fiatal Anakin kiválasztása bizonyult. Lucas elmondta, hogy Jake Lloyd-ra azért esett a választása, " mert ő olyan valaki, aki kedvelni tudsz, nagyon vidám és nagyon élettel teli. Nagyin sármos és szellemes mint ember és ez hozta meg számára a szerepet."

Ugyancsak a TV Guide-nak nyilatkozva Jake Lloyd megkérdezték a nem túl hízelgő pleytkákról amik a filmben nyújtott teljesítményével kapcsolatosak.Lloyd mamája, Lisa, elmondta a magazinnak " Ez nagyon fájt, ez egy személyes támadás egy 10 éves gyerekkel szemben. George ( Lucas) nagyon dühös volt őszintén szólva. Bill [Jake apja] és én nagyon feldúltak voltunk.Jake sokkal jobban fogadta mint mi. Azt mondta, " Ez csak egy ember véleménye. Tudom, hogy jó munkát végeztem, és ráadásul ti szerettek engem, tehát nem számít."

Lloyd azt is elmondta, hogy Lucas mit kért tőle, hogyan közelítse meg a karaktert, " George azt akarta, hogy kedves szeretnivalónak játszam el. Nem úgy gondolok rá mint a gonosz rémre, mint az első három részben."

A Twentieth Century Fox distribúciós főnöke Tom Sherak folytatta a sajtó kritizálását amiért az újságok egy része a hétvégén kritikákat közölt a filmről. Sherak a keddi USA Today-nek azt mondta, "Ezt egy nagyon gonosz dolognak tartom.......Ez kiírtja az összes bizalmat az üzletből ami megvolt éveken át... Számomra ezek az újságok képviselok az Erő sötét oldalát.És mindannyian tudjuk mi szokott történni az ilyenekkel." Mindeközben a New York Post folytatta nem túl barátságos harcát a város másik nagy lapjával a New York Daily News-zal szemben.
A keddi számban leírták, hogy, " a Daily News annyira szenzációhajhász, hogy kritikusát Jack Mathews-t arra kényszerítette, hogy felrúgja a tradicionális megállapodást a stúdiók és a kritikusok között, hogy addig filmről nem jelenik meg kritika, míg azt nem mutatják be."
A Post azt állítja, hogy Mathews és a másik kritikus Jami Bernard nem értett egyet az újság vezetőivel.