Simply Red Creative Commons License 2003.12.15 0 0 485
Viszont muszáj valamilyen modellben gondolkodnunk, mert maga a valóság túl bonyolult. Nem tudok olyan modellről, ami irracionális számok nélkül hasonlóan jó (kevés ellentmondás, nagy jóslási képesség) leírást adna. Te tudsz?

Nem, nem tudok. Azt elismerem, hogy szükséges ez a modell, meg azt is, hogy elég jó és praktikus, csak azt mondom, hogy rendelkezik olyan tulajdonságokkal (pl. racionális és irracionális számok közti különbség), amivel a valóság nem ("valóság" alatt továbbra is a gyakorlati tapasztalatot értem). Ugyanakkor az egész számoknál ilyen tulajdonságot nem látok (legfeljebb azt, hogy végtelen sokan vannak), de a gyakorlatban akármeddig elmenve jó az egyezés.

Újabb egyszerű példa. Sáros erdőben, mezőn hosszú gyalogtúrát teszek. Annak a kérdésnek semmi értelme sincs, hogy az általam megtett út a méter racionális, vagy irracionális többszöröse, arra viszont pontos választ lehet adni, hogy hány lépést tettem meg (Notwe kedvéért: tudok úgy menni, hogy ez igaz legyen). Ettől még teljesen jó az a modell is, amit úgy kapok, hogy folytonos vonallal berajzolom a térképre az utamat. De ha ezt a vonalat az euklideszi geometria görbéjének tekintem, akkor már megjelennek ezek a bizonyos extra tulajdonságok, amiknek a valóságbeli megfelelőjük hiányzik.

Előzmény: SPafi (481)