Nem szoci Creative Commons License 2003.12.13 0 0 52
Az anekdotákat nem tudom komolyan venni, és Surányiról nem hiszem ezt el. Hidd el jó okom van rá.

Hogy elhiszed-e, végül is a Te döntésed. Meglehetősen biztos forrásból hallottam, (az egyik érintett alelnöktől), de ma is megerősíti bárki, aki akkor a bankban volt.

Hogy a Charta politizálást jelentett-e vagy sem, ez nézőpont kérdése. Akkor én is aláírtam, nem hittem el, hogy egy MSzP/SzDSz koalának akarnak megágyazni. (Akkor ezt csak Antall meg Kövér látta, de akkor is csak Kövér-féle agymenésnek gondoltam. Sajnos az események őket igazolták.) Mindenesetre egy MNB-elnöknek kellett volna, hogy legyen akkora áttekintőképessége, józansága, óvatossága, hogy az ő feladata nem a szólásszabadság, hanem a forint védelme, legalábbis addig, amíg nincs közvetlen veszély. Márpedig az, ha egy kormánypárt szélsőjobb platformjának éppen kiszorulás alatt álló enyhén túlsúlyos vezére ír egy botrányos cikket egy rétegfolyóíratba, az szomorú, felháborító, meg sok hasonló elmondható róla, de a politika és a társadalmi mozgalmak szintjén kezelhető helyzet. Egy MNB-elnök a Charta aláírásával csak azt sugallta, hogy Magyarországon olyan közvetlen veszélyben a demokrácia, hogy jobb, ha minden befektető elviszi innen a pénzét. Ez pedig elég szakmai ok volt az eltávolításra.

Az viszont komolyan érdekelne, hogy Járai miért nem jó jegybankelnök szerinted? Azért, mert nem jó partner a kormánynak? Mihez? Az infláció felpörgetéséhez? A forint ócsításához? Mert a hivatalos célokért (2008-as Euro, az ehhez kötődő maastrichti feltételek - infláció, ktv hiány, államadósság) valószínűleg sokkal többet tesz, mint a kormány. Ha a cél valójában a 2015-ös Euro, addig pedig a bokrosi recept szerint (infláció, adóemelés, vámpótlék, stb.) stabilizálni, akkor mondják meg. Hidd el, Járai másnap lemond.
Ehhez persze a májusi EU-csatlakozást is el kéne tolni, mert pl. vámpótlékozni nem lehet akkortól. A szerdai rendelet a lakástámogatások új rendszeréről viszont árulkodó lépés volt: érdemi megtakarítást csak akkor hoz, ha az inflkáció magas lesz. Ha 1-2 %-os infláció lenne (pl. Lengyelország, hogy ne menjünk messzire), ugyan kinek fájna az 5-6%-os lakáshitel?