Nem szoci
2003.12.13
|
|
0 0
47
|
Antall József lemondatta Surányit. Azért, mert aláírta a Chartát. 92-ben. Surányi 89-től volt előszőr elnök, nyilván nem járt még le a ciklusa.
Ebben akár igazad is lehet, valóban nem néztem most utána, lehet, hogy rosszul emlékszem. Van valami forrás, ahol utána lehetne ponosan nézni? Én nem találtam. Azt tudom, hogy a bank vezetésének (elnök, alelnökök) a mandátuma össze-vissza járt le, éppen a folyamatosság biztosítása érdekében, így Surányié akár le is járhatott 92-re.
Egy anekdotát azért ehhez hozzátennék, ami mutatja, hogy Surányi már akkor is eléggé el volt szállva magától: vérig sértődött, amikor az akkori MNB alelnökök nem álltak fel testületileg, tiltakozásul SGy eltávolítása ellen, hanem azt próbálták elmagyarázni neki, hogy
1. Az MNB teljes lefejezése sokat ártana az ország megítélésének.
2. Az MNB-elnöknek a monetáris politika a feladata, nem a Demokratikus Charta aláírása.
3. Mindazonáltal nagyon szeretünk, kedves Gyuri.
Egyébként innen eredt az ellentéte OV-val is: ő is azt mondta neki, hogy nem kellett volna aláírni.
Azt meg, hogy Járai nem jó bankelnök, még akár el is tudom fogadni. Pl. a nyári leértékeléshez való hozzájárulását, mint említettem, súlyos hibának tartom. Viszont az biztos, hogy egy bólogató jánost tennének a helyére, így az egyetlen levonható következtetés, hogy semmi szín alatt nem mondhat le. |
|