R Iboly Creative Commons License 2003.12.09 0 0 537
"Ja én pl szoptatás előtt is fejtem, ezt semmilyen könyv nem javasolta, de jobb volt kiengedni a felesleget, mert nagyon fuldoklott töle a gyerek ha tele volt és hirtelen elkezdett jönni."

Ez nagyon jó módszer! Szoktuk javasolni, ha valakinek nagyon erős a tejleadó-reflexe és úgy, ahogy te is írtad, fuldoklik a babája a torkára ömlő tejtől. Ezen egyébként még az is segíteni szokott, ha a mama kissé hátradőlve szoptat. Úgy a gravitáció sem segít a tejnek és mivel a kisbaba szinte hason fekszik, jobban megbirkózik a tejfolyammal, mint ha háton- vagy oldaltfekve dőlne a szájába.

Akkor is nagyon hasznos a szopi előtti fejés, ha valaki rendszeresen szokott fejni szoptatások után. Ilyenkor ugyanis általában az történik, hogy mivel túlkínálat keletkezik, a kisbaba kiszopizza a laktózban gazdag elsőtejet, a mama pedig lefeji a jó zsíros tejcsit, ami megy a fagyra vagy a gyűjtőbe. Gyakran előfordul, hogy a tejtestvérek őrült iramban híznak, a saját baba meg épp hogy gyarapszik (azért persze a tejcukor is hízlal, úgyhogy nem minden esetben van gond a gyarapodással). Erre a problémára akkor szokott fény derülni, ha nagyon hasfájós a baba és állandóan zöld a széklete. Ha a mama elkezdi lefejni a tej elejét, akkor a baba még jóllakás előtt "elér" a zsírosabb tejhez.

"Életemben se számoltam melyikből szopott utoljára. Mi a fenének kell egyáltalán ennyit számolni?"

Ideális esetben felesleges bármit is számolni (na jó, a pisis, kakis pelusokat azért nem árt), de ha baj van, akkor nagyon oda kell figyelni! Ha pl. valaki alkalmanként egy mellből szoptat és vár 3 órát a szoptatások között, akkor egy mellre csak 6 óránként kerül sor. Így a melleket nem éri elegendő stimulus, kevesebb tej fog termelődni. És ha mondjuk a hathetes korban lévő növekedési ugrásnál sem teszi mellre a babáját gyakrabban, úgy, ahogy a kisbaba igényelné, akkor a tejtermelés nem tud alkalmazkodni a baba megnövekedett igényeihez: a baba éhes marad, lassul vagy visszaesik a gyarapodása, a mama, a védőnő és a gyerekorvos egyaránt értetlenül áll a rejtély előtt, jön a "nemelégzsírosateje" diagnózis és már írják is a tápszerreceptet.

Várandós mamáknak azt szoktam javasolni: ha megérkezik a kisbaba, dobják ki a lakásból az órát, a mérleget és felejtsék el a számokat. Szoptassanak úgy, mintha egy lakatlan szigeten lennének. Gyakran beválik. :)

Köszi, hogy utánanézel a Dévény-módszernek! Azt nem tudod, hogy van-e Magyarországon valaki, aki járatos a CranioSacral Therapy-ban?

Iboly

Előzmény: zsuzsa (513)