Tegnap felhuztam magam ezen a kékfoltos dolgon, no meg azelött azért, hogy az igazgatóhelyettes csak azért hivat, hogy b...assa Tamást valamiolyamiért, amivel ő nem is akart rosszat...
Amugy a kölökön tényleg szabályos bakancs nyomok vannak most, de volt tavaly olyan is, hogy egy bottal huztak végig a hátán és vastag fekete csíkkal járt vagy kéthétig...
A dolog nem a durvaságért önmagáért idegesit,hanem mert a mai pedagogusok szemében a durvaságnál nagyobb bűn az, ha egy gyerek diszlexiás, diszgráfiás esetleg hiperaktív, mint az, hogy gonosz... Az én fiam legrosszabb cselekedete eddig az volt, hogy ha labdát lát és szünet van, akkor tuti, hogy belerug, s hogy az orákon mindig matat, de csendben a ceruzájával és hogy nincs tökéletes rend a fiokjában. Ja és mivel sulyosan diszgráfiás, ezért ha fontos a dolog, akkor nem jegyzetel, mert hallás után mindent meg tud tanulni, ha nem akkor itthon utána olvas, de ha közben jegyzetel, akkor nem tud figyelni,mert neki nagyon nehéz irni ( oxigénhiánnyal és hirtelen született) Most ő ezekkel a bünökkel a tanár szemiben semmivel sem jobb, mint az aki kékre zöldre rugdosta és ez szerintem igazságtalan. Azért a fiamat a taárok többsége vagy szereti, vagy elfogadja, de a diri helyetes piszokul utálja. Szinte udndorodva beszélt róla. Ötödikben tanitotta magyarra. S mikor kérdeztem őt Tomiról, akkor ugy kezdte a választ, hogy az, hát... aztán valahogy az ő vagy a Tamás helyett csak az ez, meg az szavak szerepeltek. Amugy az összes fiamat rüheli... Csabika tavaly kitünő lett volna, de az emlitett tanárnő, aki csak látásból ismerte Csabit megvétozta az osztályozo értekezleten, mert szerinte olyan, aki beszédhibás nem lehet kitünő(enyhe beszédhibája volt, ami még az évvége elött helyre is jött és járt logopédiára). Igy aztán szegény gyerek sirva jöt hozzám májusban, hogy vetessük ki az orrmanduláját, hátha akkor szebb hangja lesz és Marika néni is megengedi, hogy kitünő legyen...A tanitónéni nem adhatta meg a kitünőt, de adott neki egy csodás oklevelet, amire rá volt irva, hogy az "első osztály leggyorsabb észjárású tanulójának" s igy a gyerek még is lehetet nagyon, de nagyon büszke...
Aztán este apával sokat beszélgettünk erről. Az egyik rugdosos kölök ráadásul csak akkor ilyen kis genya, ha a társak látják, mert azt akarja, hogy ezért őt vezérmajomnak ismerjék el a többiek. Szóval apával beszélgettünk erről sokat és szerinte a dologban az a legszomorubb, hogy egyre több olyan gyerek van, aki egy külsö elvárásnak való megfelelésért válik hihetetlenül durvává, már már gonoszá, mert ez kell ahhoz, hogy a kortárs csoportban érvényesüljön.... S ezek most még csak 13 évesek, de mi lesz velük, ha felnőnek, mi lesz, ha azonosulnak a megjátszott szerepükkel, vagy ha összetörik bennük az általuk felépitett világkép és lepadloznak? Igazából ezeket a fiukat jobban sajnálom, mint a sajátomat, mert tudom, hogy ő ezen könnyebben túl fog lépni. Valami ebben a világban nagyon el van b....-a
No de eleget locsogtam itt nektek, akiknek szerencsére a suli még csak távoli (nem oly távoli) jövő...