Na végre elolvashattam eredetiben, mitől hisztizik manapság a jobboldal.
Szokásos műbalhé, a topiccm éppúgy hazugság, mint a HírTV címe. Meg sem lepődöm.
Átolvastam a kérdőíveket.
Megállapításaim:
1. A kitöltés és visszaküldés önkéntes, név nélküli. Emiatt a ebazonosíthatóság esélye igen csekély.
2. Nincs olyan infó, amely konkrét beazonosíthatóságot tenne lehetővé: nincs helységnévre kérdezés. Egy megyében pedig igen sok védőnő dolgozik.
3. Nincs pártszimpátia-kérdés. Az meg, hogy a "hazafias" kérdésre csak a jobboldaliak válasozlhatnak igennel, szokásos jobbos ostobaság. A "konzervatív" jelző MSZP-sekre ugyanúgy alkalmazható.
4. A vitatott kijelentések a cigányokról általános sztereotípiák, amelyekkel lehet teljesne egyetérteni, vagy egyáltalán nem egyetérteni.
Amennyire én tudom a kérdőív célja az, hogy kiderítse: a cigányok rosszabb ellátottságában közrejátszik-e rasszizmus, és egyáltalán, mennyire rasszisták a védőnők, ha egyáltalán azok, mert biztos van közöttük is rasszista és normális is.
Ugyanilyen volt a tanárképzősök között is, még az előző kormény alatt, és abból az derült ki leegyszerűsítve, hogy a tanárképzősök többsége valamilyen mértékben rasszista.