gabor
latod irl is rad gondoltam. gondoltam megfingatlak. gondoltam beirok egy ket radnotit.
es megbeszelnenk hogy mitol zsido.
mert ugye azt mondod van egy zsido. definialhato.
haat radnoti zsido volt.
cseppben a tenger.
leirok egy sort:
'regen lattalak erre, kicsalt a rigok szava vegre?
hallgatom ugy teli zajjal az erdo itt a tavasz mar...'
ez is zsido. benne van a zsido kivalasztottsag, benne van a zsido gog, a zsido hangossag minden benne van ami zsido.
a zsido nem tud nem zsido lenni.
errol beszeltem amikor definiciot kertem.
es ide tudom idezni az osszes zsido radnotit. mert zsido. az a zsido akit itt fikaznak. az a zsido akit itt megoltek. az az altalanos zsido akirol beszeltunk. radnoti maga a zsido kerdes.
hogy ne lenne zsido. hiszen papirja van rola. atlyukkasztott (tudom hogy nincs atlyukasztva) verrel atitatott papirja. sajat versei.
'mellezuhantam atfordult a teste'...
egy zsido teste. egy akkoriban budos, mocskos zsidonak nevezett embernek nem tartott valakinek a teste.
mi a zsido? ezt kerdeztem. es azt mondtam hogy amig nem definialjuk nincs mirol beszelni. addig beszelhetunk radnotirol mert radnoti egy teljesen definialt zsido volt. o a zsido. amig nincs mas.
tehat lehet fikazni radnotit.
(a vallast ezektol a dolgoktol levalasztanam mint irrelevanst. gondolom a vallasok egyenjogusagaban egyetertunk. es hogy nincs felsobbrendu vallas...)
milyen zsidot irjak meg? es ha katolikusnak is hangzana/hallatszana radnoti az is csak a zsido mimikri. alkalmazkodik. tul akar elni es uralkodni akar. radnoti is azert olyan szimptatikus mert a sok buzos zsido ot tolja maga elott hogy uralkodhasson. hogy lakoparkokat epitsen. erted? atverees radnoti. a lelkedet akarja elkabitani. mint az opium. de a zsido az zsido. a satan. mirol beszelunk?
itt van neked egy zsido:
'a melyben nema hallgato vilagok uvolt a csond fulemben s felkialtok.
de nem felelhet senki ra a tavol, haboruba ajult szerbiabol...
mar oszul is, az osz is itt felejt meeg? a csokjaidrol elesebb az emlek.
csodakban hittem, s napjuk elfeledtem
bombazorajok huztak el felettem
szemed kekjet csodaltam fenn az egen
de elborult s a bombak fenn a gepben zuhanni vagytak
ellenukre elek s mindent amit remelek felmertem s megjartam erted en a lelek utjat
s a folytonos veszelyben s bajban elo vad ferfiak ..... nyugtat s mint egy eles hullam a ketszerketto jozansaga hull ram...'
hat nem zsidos? itt van neked a zsido. mi mas lenen. papirja van rola. el van temetve. CSAK az emlekmuvet gyalaztak meg. hiszen csak egy zsido emlekmuve.
errol beszelunk. te mirol beszelsz? jezusrol? jezus a zsido? vagy o nem volt zsido? vagy o mas zsido volt?
ha elhinned hogy a zsido pont olyan mint te, akkor el tudnal felejtkezni arrol hogy zsido? es ember? siman ember. siman egy allamnak a polgara, ami allamnak huseges polgara. ugyanugy mint barki mas. sem jobban sem kevesbbe.
most ha valaki izraelhez huz, tegye. semmi baj. vannak itt sokan ilyenek. kulfoldiek. oruljunk hogy itt vannak es hasznot hajtanak nekunk. ha nem hajtanak (eleeg) hasznot nekunk akkor szabaduljunk meg toluk. mi a baj. a lenyeg hogy magyarorszagnak, hazanknak minel jobban menjen. es ennek eleresere ki kell jatszani egymas ellen a kulfoldieket es kulfoldi erdekeket.
a holland ugyanugy magyarra lesz majd. itt lakik 50 evet es magyarra lesz. egyszeru! mi a baj. mit akarunk elerni? miben lenne mas egy zsido szarmazasu magyar es egy mas szarmazasu magyar erdeke? nem egy hazaaban elnek? mi kulonboztetne meg oket?