USAbarát
"Igen. Úgy hogy mi leereszkedünk hozzájuk..."
Most vagy nem ertem, hogy mit ertesz "leereszkedunk" alatt, vagy nagyon nincs igazad :-)
A leereszkedunk nekem azt jelenti, hogy nem egy kezlegyintessel intezzuk el a ciganysag problemait, hanem megprobaljuk megerteni, hogy miert alakult ugy a helyzet, ahogy alakult es addig torjuk a fejunket, amig ki nem talaljuk, hogy hogyan lehetne a problemat megoldani. Mindezt azt is figyelembe veve, hogy a kulturajuk nekik mit diktal, mire motivalja oket.
De semmikeppen nem azt jelenti, hogy holnaptol en is putriban akarok lakni es nem fogom fizetni a villanyszamlat. (Mielott nekem estek, megint szandekosan tuloztam.)
"A probléma az, mint az idézett írásokból is kiderül, hogy más kisebbséghez eltérően az ő számuk növekszik, többségbe kerülnek, tehát a tolerancianeveléssel saját magunk életét tesszük könnyebbé."
Legy eros, a vilagon szinte MINDENHOL ez van a kisebbseggel. Izraleben a palesztinok ugy szaporodnak, hogy 30-40 ev mulva mar tobbseg lesznek. (Ott speciel elkulonitessel probalja az izraeli kormany megoldani a problemat, epitik a falat. Nem hinnem, hogy ez lenne a jo megoldas, bar biztos mukodik ez is.)
Kaliforniaban mar a korabban kisebbseg latinok mar nem is kisebbseg, sot a "feherek" mar csak valami 47%-on allnak. De ennek ellenere ott sem csak ugy beolvadnak a feherek a latino kulturaba, hanem a rendszer ugy van felallitva, hogy mindenki elheti a sajat kulturajat, ameddig az alapveto tarsadalmi berendezkedes kovetelmenyeinek (dolgozz, legyen magantulajdonod, akarj mindig tobbet/jobbat stb) megfelel.
"én egy konkrét példát mondtam a szabolcsi faluval. Valóban csak ez a két lehetőség van: gettósodás, vagy beolvadás,"
Ez meg a mai magyar rendszerben SEM igaz (, ahogy mar vagy 5-szor leirtam). Ha mindenki "beolvad" a cigany "kulturaba", akkor 10 even belul nem lesz aki a segelyekre elkoltott penzt megtermelje.
Egyebkent meg ne probaljuk mar a ciganysag eletkorulmenyeit a kulturajukkal keverni (, ahogy most en is tettem). A kulturajuknak csak kis reszben van koze ahhoz, hogy milyen tarsadalmi statuszt foglalnak el. Elhetnenek normalis korulmenyek kozott, jarhatnanak a gyerekek iskolaba, lenne munkajuk/penzuk stb AMELLETT, hogy orzik a sajat cigany kulturalis hagyomanyaikat (nyelv, dalok, nepmuveszet, stb).