rhaurin Creative Commons License 2003.11.30 0 0 437
Nem tudom, nem mentem utána a dolognak, nem kezdtem nyomozni, egyszerüen vettem egy másik diszket, arra felzúztam a debiánt és annyi. A windóz megvan most is, játékra - de internetre nem megyünk vele.

Persze ki lehetne deriteni a dolgot pontosan is, de nem volt hozzá kedvem. Fel kell húzni egy http proxy-t (mondjuk squid-et) és amögé betenni a windózos gépet, aztán nézni a logokban, hogy mit csinál. Persze nem biztos, hogy a word figyelembe veszi a proxy beállitásokat. De oda lehet tenni mellé egy sniffert is, aztán elinditani rajta egy tcpdump-ot. A jelenség eléggé jól reprodukálható, tehát nem lehet nagyon nehéz kielemezni.

De mondjuk nem is nagyon érdekel, hogy mit akart csinálni, nekem elég az is, hogy sunyiskodott, a megkérdezésem nélkül próbált adatkapcsolatot teremteni. Lehet, hogy csak a licenszet akarta ellenörizni, lehet hogy meg akarta nézni, van-e frissités, de az is lehet, hogy minden lényeges adatot ki akart rámolni a gépemböl és betenni a Nagy Testvér adatbázisába.

Ha a havert rajtakapom, hogy a házibuli során az iróasztalom fiókjaiban turkál és fényképezögép van a kezében, akkor kiszedem a filmet a gépböl, az ipsét páros lábbal rúgom ki és soha többé meg nem hivom. Még akkor is, ha semmi olyan nincs az iróasztalomban és akkor is, ha váltig állitja, hogy csak a fa mintázatát akarta fényképezni. Ha nem kért rá engedélyt, akkor olyat müvelt, amihez nincs joga.

József Attila: Levegöt

Számon tarthatják, mit telefonoztam
s mikor, miért, kinek.
Aktákba irják, miről álmodoztam
s azt is, ki érti meg.
És nem sejthetem, mikor lesz elég ok
előkotorni azt a kartotékot,
mely jogom sérti meg.

Előzmény: Törölt nick (436)