Kik és miért lőtték le Irakban Varga-Balázs Pétert?
2003. november 21. 16:00
MNO-összeállítás
Irakban amerikai katonák lőtték le a 27 éves Varga-Balázs Pétert, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karának hallgatóját – ennyit lehetett megtudni a hétfői halálesetről, melynek körülményei ma reggelig ismeretlenek voltak.
Fotó: AP
Varga-Balázs Péter egy amerikai ellenőrző pontnál halt meg Irakban, miután a katonák lövéseket adtak le gépkocsijára - közölte a külügyi szóvivő az MTI-vel pénteken.
"Amerikai részről (...) arról tájékoztatták a Külügyminisztériumot, hogy a Varga-Balázs Péter által vezetett gépjármű nagy sebességgel közelített meg egy amerikai katonák által felállított közúti ellenőrző pontot. A megállásra való felszólítás, illetve figyelmeztető lövések ellenére sem lassított, így célzott lövéseket adtak le a gépkocsira, ami a vezető halálát okozta. Ezt követően a gépkocsi egy amerikai katonai járműnek (Humvee) ütközött, sérülést okozva több katonának" - tudatta közleményben Tóth Tamás.
A kommüniké szerint Varga-Balázs Péter ügyével kapcsolatban csütörtökön kereste meg az elhunyt Magyarországon élő rokona a Külügyminisztériumot. "A bejelentést követően hazánk bagdadi összekötő irodája (nagykövetsége) tájékozódott a Varga-Balázs Pétert alkalmazó TOIFOR vállalat helyszínen tartózkodó magyar vezetőjénél, akinek elmondása szerint egy katonai ellenőrző pontnál történt a tragikus eset" - közölte Tóth Tamás.
A Külügyminisztérium illetékes vezetői csütörtökön kapcsolatba léptek az Egyesült Államok budapesti nagykövetével, a képviselet segítségét kérve az eset kivizsgálásához.
"A Külügyminisztérium és az amerikai fél is sajnálattal értesült a magyar állampolgár tragikus haláláról, és őszinte részvétét fejezi ki az elhunyt családjának. A Külügyminisztérium, illetve a bagdadi összekötő iroda minden szükséges segítséget megad a holttest hazaszállításához" - zárul a külügyi szóvivő közleménye.
A Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karának hallgatója volt az a fiatalember, aki hétfőn életét vesztette Bagdadban - közölte pénteken Mátéfi Györgyné, a felsőoktatási intézmény tanulmányi osztályának vezetője az MTI-vel. Elmondta: az 1976-os születésű, negyedik évfolyamos hallgató a második félévre halasztást kért, hogy ez idő alatt külföldön vállaljon munkát. A tragédiával kapcsolatban a dékáni titkárság közleményt juttatott el az MTI-hez.:
"Fájdalommal értesült a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kara arról, hogy Varga Balázs Péter, karunk negyedéves levelezős hallgatója, tragikus körülmények között 2003. november 17-én Irakban elhunyt. Gyászmisét celebrál Kuminetz Géza atya a kari kápolnában (1088 Budapest, Szentkirályi u. 28., földszint) november 25-én reggel fél 8-kor. A hozzátartozók mély fájdalmában osztozik a kar vezetése, oktatói és hallgatói" - áll a közleményben.
Egyelőre nem tudni, mi az oka annak, hogy egy magyar állampolgár hétfői haláláról miért csak pénteken értesül az ország közvéleménye. Az áldozat édesanyja az Info rádiónak adott, megrendítő nyilatkozatában kérte: tudassák végre a közvéleménnyel, hogy a fiát lelőtték az amerikaiak. Csütörtökön, az esti órákig a Külügyminisztérium álláspontja az volt, hogy nem ismerik a férfi halálának körülményeit, Juhász Ferenc honvédelmi miniszter is azt állította: nem tudja, ki a magyar áldozat és milyen körülmények között halt meg. Csütörtök este egy magyar hírügynökség közölte először, hogy a fiatalembert lelőtték, ám még ekkor sem lehetett tudni, kik a merénylők. A legelső hírek ’’orvlövészekről’’ szóltak.
A Népszabadság ugyanakkor arról értesült, hogy a fiatalember konvojban haladt – ez nehezen egyeztethető össze azzal az információval, hogy nagy sebességgel, egyedül közelített meg egy ellenőrző pontot.