Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2003.11.20 0 0 156
a zsidó hitközségbe nem tud betérni, mert oda nem lehet. A zsidó vallásba lehet betérni, bár elég macerás, amennyire én tudom. Ha betérsz, akkor a zsidók szemében zsidóvá váltál, teljesen és 100%ig. Nem leszel "újzsidó" vagy ilyesmi. Onnantól kezdve zsidó vagy és pont. Ergo ha Otto betér akkor bizony otto zsidó lesz. Ha elvesz egy zsidó nőt feleségül és születik gyermekük, akkor zsidó gyermekük fog születni. Habsburgnak fogják hívni és zsidó lesz.

Viszont igazad van, maga a vallás lényegtelen, viszont el nem választható a zsidóságtól. (újra csak az általános zsidóság fogalom!) Mert a vallás is volt oka az elkülönülésnek, a másoknak fura szokásoknak, stb. Hogy ma mi maradt ebből? Általánosságok, ahogy írtad. Mint a magyar a románnak.

Én azt látom a legfurábbnak, amikor az antiszemiták azért sípolnak, hogy idejönnek a zsidók izraelből. Kérdezem, miért baj ez? Tényleg azt gondolja valaki ép ésszel, hogy egy cca. 5000 évet diaszpórában leélt nép, aki végre 50 éve hazájának mondhat egy darab földet, elhagyja azt? Ugyanakkor sosem hallom, hogy a svéd érdekekérrt lobbizó svéd társaság bántaná valakinek a szemét. Vagy a kinaiak akikből százezres nagyságrend él itt, a komplett magyar szegényréteget ők látják el papuccsal meg otthonkával meg hamis nájkival. Autóznak, laknak, magyarul beszélnek, magyar iskolába járatják a gyerekeiket. Ők is diaszpórában élnek, mégse fáj senkinek a feje, pedig otthon is maradtak több, mint egy milliárdan.

"a leirasod alapjaul szolgalo emberek, azon kivul hogy MAASOK zsidonak tartjak oket, mennyiben zsidok? "

Hát nem igazán tudom. Kicsit zsidók, ha lehet ilyen képzavarral élni. Mindenhez írok (analógiát) is, jó? Tehát: nem járnak zsinagógába (templomba), nem hordanak kipát (keresztet a nyakukban), némelyikuk újévkor elmegy a zsinagógába (éjféli misére), egy részük szombaton gyertyát gyújt (erre nem tudok, bocs). Nem gazdagok, egy rócsildot se ismerek. Nem tudok olyanról, aki zsidósága miatt előnybe került volna bármikor az életében, munkájában. Zsidó szülőktől származnak (részben, vagy egészben), talán ennyire zsidók. Mindnek magyar az anyanyelve, ivritül egyik sem tud, max pár szót. Az irodalom nekik a magyar irodalom és a hazájuk magyarország, történelmük a magyar történelem.

MIndenkinek megvannak a zsidói. Etiópiában nyilván az eritreaiak a zsidók, dél afrikában a négerek, romániában magyarok. És az antiszemiták szerint mindig akarnak valamit. Ami a "miénk".

Előzmény: alfredoo (155)