alfredoo !
Nem vagyok biztos benne, hogy nem vagyok meghatározott részben zsidó. Te sem és senki sem lehet biztos ebben.Már leírtam valamelyik topicban, hogy különösen itt, a hadak útján nagy volt a forgalom az elmúlt ezer évben.Ki szerelembe esett faji előítéletek nélkül, ki nem is tudta, hogy van ilyen, kit meg megerőszakoltak.Szóval jó nagy hülyéknek tartom a "vérszerinti" fajvédőket.Akár magyarnak, akár románnak, akár zsidónak hívják őket.Azzal sem lenne semmi bajom, ha negyedig, vagy akár félig zsidó lennék.Csak nehéz elképzelni, hogy cseberből vederbe esnék, mert a katolikusok között is sokan vannak,akikkel nem tudok közösséget vállalni, és így lennék a zsidókkal is. És ez a lényeg. Mert számomra faji, vagy vallási hovatartozás nem feledteti a belső erkölcsi parancsokat. Én nem fajilag vagyok magyar, hanem saját döntésem alapján. Az, hogy ide születtem, az tőlem független.De az, hogy hangosan közösséget vállalok egy nemzettel, az már az én döntésem. Vállalom a hagyományait, a kulturáját,a bűneit és az erényeit.Oly annyira, hogy egy nagyobb közösség alkotójának érzem magam.És ennek a nagyobb közösségnek tagjai lehet, hogy német, szláv,zsidó,szerb géneket hordoznak .De magyarul gondolkodnak, imádkoznak,és magyarul álmodnak.
És a témához visszatérve:itt nem egy vallás, egy faj időnként hangosabb,hosszú időn át látens gyűlölete figyelhető meg több száz éve, a világ számos országában, hanem egy mentalitásé.Pontosan fogalmazba a kirekesztő kirekesztetteké.
Valaki kérdezte tőlem, hogy mit akarok ezzel a topic-kal. Nagyon röviden azt szerettem volna, ha kiderül- mondjuk a tizedik értelmes írásból, hogy nincs jelentős fajgyűlölet.Ha kiderül, hogy kollektívan a zsidóságot nem gyűlölik ebben az országban.Hanem gyűlölik azokat ,akik a közbeszédben, a közéletben olyan helyzetet igyekeznek teremteni, mely csökkenti a nem zsidók esélyegyenlőségét az élet számos területén. Ebben szerepet játszik a zsidó szolidaritás is. Gyűlölik azokat ,akiknek a mai zsidók nagyszüleinek áldozata egy jókora üzletet jelent. Akik, ha beleköpnek a levesünkbe zsidóságukat kapják elő,mögé bújnak és azt mondják azért akarják őket elítélni ,mert zsidók.
Eddigi életemben soha,de esküszöm soha nem bántottam meg senkit azért ,mert cigány, zsidó, vagy más valamilyen szempontból, mint én.De sokakat megbántottam, sokakat megszégyenítettem mert ezt kiprovokálták magatartásukkal.Eszembe sem jutott, hogy megkérdezzem nagyszülei vallásáról, faji elkötelezettségéről őket.
Üdvözöl : Luby, aki Gábor