Kiadják azok rendesen (TV2, RTLKlub biztosan) mind az 576 képsort, de maguk a TV képcsövek sajnos csak 200-350 soros felbontással készülnek, még a másfélmilliós(!!!) TV-k döntő többsége is, így olyan a képminőség, amilyen. Egy vasat nem adnék azokért a TV-kért.
Na, kezdem nem érteni. Van egy PAL rendszerű TV-m. 50 herzen megy, azaz másodpercenként 50 félképet tesz fel, vízszintesen felülről lefelé sorról sorra, mondjuk első félkép alatt a páratlanokat, második félkép alatt a párosakat. Egy teljes kép 625 sorból áll, ebből kb. 575 ami a tényleges képet hordozza, a többi szinkron infó, meg teletext és hasonló.
Én úgy képzelem, hogy ugyanilyen kép jön az éterben, a kábelen, a VHS meg az SVHS videóról, sőt a DVD-ről meg a DV-ról is -- csak annyi a különbség, hogy a vízszintes (soron belüli) felobontás a kisebb. Azaz, ha felteszek egy tesztábrát, ami 575 fekete-fehér vízszintes csíkot tartalmaz, akkor ezt látom, akkor is ha VHS magnóról vagy SVHS-ről játszom vissza. Ellenben függőleges csíkozásnál VHS esetén max. 240 csíkot lehet elkülöníteni, sűrűbb csíkozás esetén összemosódnak a vonalak. Mondjuk 400 csík esetén már homogén szürke felületet látok. Ugyanezt az 400 függőleges vonalat azonban SVHS magnóról még látom.
Nem jól értem?
Amit írtál, hogy az átlagos TV-k "ténylegesen látható" sorfelbontása kisebb, azt csak annak tudom tulajdonítani, hogy az elektronsugár nem eléggé fókuszált. Elvileg a tipikus technológia (rácsmaszk) szerintem ilyen korlátot nem jelent. Vagy igen?