LekiPapi Creative Commons License 2003.11.13 0 0 4740
Sziasztok!

Most először használok ilyen rendszert, ezért előre is elnézést kérek, ha valamit rosszul csinálok.

Már régebb óta olvasgatom a hozzászólásokat, sok hasznos információt szereztem, amit a garancia lejárta előtti utolsó átvizsgáláson hasznosítottam (pl. azt hittem addig hogy a meleg motor nehéz indulása természetes, közben ugye csak valamit át kellett programoztatni, stb.).

Dci Thalicskám a múlt hónapban volt egy éves, 13 e km van benne. Bizony "irigykedve" olvastam néhány kolléga fogyasztását, mert nekem nyáron 5,5-5,7, télen 6,5-6,7 l/100 km, gyakran klímázva (télen is a pára miatt), szinte csak Pesten, bár keveset araszolva. Egyszer ment 5 l alá, amikor nyaralni mentünk, így a tank fele város, fele autópálya volt.

Az autó megbízhatónak mondható, bár néhány probléma már előfordult. Éppen 3 hónapos volt, amikor az egyik gázolaj vezeték, ami a motorba viszi az üzemanyagot, elkezdett ereszteni. A szervíz szerint járhattam vele a cserealkatrész megérkeztéig. Így tiszta mocsok lett a motor. "Természetesen" ezt nem takarították le, azt mondták, hogy majd a melegtől felolvad és leég. Érdekes, mert szerintem így tűzveszélyes volt, azonkívül úgy nézett ki mint egy 30 éves szoc. autó motorja. Persze otthon azért sikerült egy részét levakargatnom, de azért nem az igazi.

Másik probléma volt, hogy szivárgott a fékolaj a tartály tetejénél és elkezdett a küszöbről pattogni az alvázvédő bevonat. A szervíz vezetője szerint a szivárgás tipushiba (érdekes előtte Trabantom, majd Skodám volt, ott ezt nem tapasztaltam, pedig ott aztán minden más folyt), az alvázvédő pedig nem érdekes, mert nincs szerepe, és kölönben is - mondta mélyen a szemembe nézve - örüljek, hogy nekem eddig is le volt festve, mert ez nem mindegyik Thalicskánál van így. Mivel festés nélküli kocsival még találkoztam, úgy döntötem, hogy ideje szervízt változtatni.

Az új szervízben megszüntették a szivárgást (néhány filléres szigetelést kellet cserélni).
Miközben a lepattogzást intéztem (valóban nincs szerepe a fekete festéknek, de a pattogzott festék elég topisan néz ki egy egyébként gondozott autón), megrepedt a festék a "C" oszlop és a tető közötti gitten. Ezt már egy kicsit nehezebben sikerült gariban elintéztetnem, de végül is győzött az igazság: a Renault H. engedélyezte mindkét festési probléma megoldodását, ami korrekten sikerült - bár ahogyan már mástól is olvastam, az ecsetnyomok bizonyos szögből nálam is látszanak.

Néhány hete - a gari lejárta után - pedig önszorgalomból csináltattam egy olajcserét. Állítólag Mobil 5W-50W olaj került bele, szürővel együtt 15 eFt volt. A márkaszervíz 20-22 eFt-ot mondott.

Hát most itt tartok, holnap pedig viszem a visszahívási akcióra, szerencsére Tőletek már tudom, hogy mit fognak nézegetni.

Üdv:

LekiPapi