noway:
most elmondod, hogy a vallasos hit ugyanugy az empiria rendszeres ertelemzese, mint a tudomany. ezzel nem ertek egyet.
de a nagyobb baj az, hogy ezzel magaddal mondasz egllent, hiszen a topicot meg azzal inditottad, hogy miert van az, hogy a vallasosok eleg surun egyszeruen ignoralnak empirikus jelelgu erveket.
donstd el legyzives, hogy mi a valalsokrol a felfogasod, a keped, majd utana vitatkozunk!
"a jog, tudomany empirikusan ellenorizheto. arrol szol, hogy "mi van", hanem, hogy "mi legyen". a "mi legyen"-re nincs objektiv valasz.
Ebböl a mondatból hiányzik egy vagy több 'nem', és képtelen vagyok kitalálni, honnan. "
bocs, en hibaztam. a masodik mondat mar a politikarol szolt, csaka ztan toroltem, azzal, hogy a politika osszetett dolog, ne bonyolitsuk.
"A tudomány egyébként (szigorúan véve) nem ellenörizhetö empirikusan. Ennek gyakorlati okai vannak: túl nagy, túl bonyolult, tul sok ismeretet és szervezödési szintet igényelne egy ilyen ellenörzés ahhoz, hogy egyetlen ember végrehajthassa. A tudományos közösség mint tudatos lény persze képes lenne ilyen ellenörzésre, de hogy ilyen lény valóban létezik-e...? Ez már metafizika. "
mit ertesz "szigoruan veve" terminus alatt? szeritnem a tudomany allitasai empirikusan elelnorzottek. nem fordul elo, hogy valaki cafol egyallitast egy kiserlettel, es aztan azt mondjak, hogy "a nem szamit".
"A jog nem ellenörzésen, hanem tanúvallomásokon alapul."
ami kb ugyanaz.
" Ahogy a tudomány is: te elhiszed a szüleidnek, késöbb a tanároknak, még késöbb a könyvek, publikációk szerzöinek, hogy ök kipróbálták és valóban úgy van. Az egész rendszer a bizalomra épül - a bizalom pedig szociális fogalom."
nem. a bizalom is ellenorzesre epul. nehany dolgot elelnorzol a konyvbol, a tanar allitasaibol, a publikaciokbol, es ezutan megbizhatonak tekitned oket. ellenorzott.
ez egyebektn az egyszeri ember viszonya a tudomanyhoz, nema tudos viszonya a tudomanyhoz.
" Ezért mondtam, hogy a valóságunk szociális valóság. (Egyébként vegyük észre, hogy ugyanígy épül fel a vallás is: a hívö elhiszi a papoknak, akik megtapasztalták, hogy a vallás tanításai igazak."
en egyetlen pap egyetlen allitasat sem tudtam meg elelnorizni. viszont sok knyv, publikacio es tudos allitasat ellenoriztem mar.
" Vagy a politika: elhisszük a politikusoknak, hogy azt kell csinálni, amit mondanak. Ha a bizalom megrendül, az lesz, ami nálunk.)"
na a politikusoknak viszont egyaltalan nem is hisszuk el.
szoval van itt jelentos kulonbseg.