Öjv Creative Commons License 2003.10.29 0 0 19
Ez valóban érdekes adat, csak szerintem nem közlkedési szempontból.

Az a döbbenetes, hogy ezt a hihetetlen bővülést egy rendkívül rossz makrogazdasági mutatókkal rendelkező ország produkálta. Szegény állam, gazdag 'lakosság'?!

Egy normálisan működő országban - pl. Németország, Svédország - a fogyasztás alakulása szinte késedelem nélkül követi a gazdaság alakulását. Ha jól megy az országnak, akkor jól megy a polgárainak is, illetve fordítva. Nálunk szemmel láthatóan nincs így, és ez szerintem a magyar társadalom aberrált, természetellenes szerkezére és működésére vezethető vissza.

Én három fő okot neveznék meg, amivel magyarázható, hogy egy csőd szélén táncoló államban miért fogynak ilyen szépen az új autók. Egyébként a szintén igencsak fellendült használt gépkocsi behozatalról se feledkezzünk meg, már csak azért semm, mert nagyon sok nagyértékű gépkocsi így érkezik az országba.

1) Hihetetlen mértékű adó és járulékcsalás, ami a magyar társadalom dél-amerikanizálódásának legfőbb oka. (Ráadásul egyes rétegek törvényesen nem fizetnek gyakorlatilag egy fillér jövedelemadót sem. Pl. Egyes 'nyomorgó' mezőgazdasági 'vállalkozók' által lakott falvakban lépni sem lehet az új Suzukiktól.)

2) Támogatott lakáshitelek, melyekkel évek óta, évente többszáz milliárd forint 'talált' pénz áramlik az emberek zsebébe, és csak fűti és fűti az amúgyis túlfűtött fogyasztást. (Itt hívnám fel mindenkinek a figyelmét, hogy a lakásépítés nem 'beruházás', hanem 'fogyasztás'.) Én személyesen ismerek két olyan családot, ahol az új lakás elé új kocsi is került, köszönhetően a lakáshitelnek, meg a zsíros adójóváírásnak.

3) 50%-os béremelés a közszférában, amit teljesen elfogadhatatlannak, és közgazdasági nonszensznek tartok, és ami megadta a kegyelemdöfést a költségvetésnek. Magyarországon az átlagjövedelem a közszférában meghaladja a versenyszféráét, szerintem a Világon nincs még egy ilyen ország, vagy ha van, az csak egy hozzánk hasonló rothadó társadalmú és gazdaságú ország lehet.

Előzmény: nagyárpi (-)