Anyabanya ugye te meg sosem jartam nagyuzemi teheneszetben? A tescoban veheto tejet nem Jozsi bacsi Riskaja adja, hanem a KL2596 szamu tehen. O pedig nem lucernat eszik, hanem tapot. Amely tapba, tapertekenek fokozasa erdekeben, huslisztet is kevernek. Halbol, csirkebol, marhabol szarmazo huslisztet. Kagyis KL2596 onhibajan kivul ugyan, de kannibal. Tapjaba kevernek meg hormonokat (vagy megkapja injekcioban), hogy meg gyorsabban nojon vagosulyra, illetve hogy meg tobb tejet adjon, (bar lehet hogy ezert valami mast kap) es antibiotikumokat, prevencios celokbol, mert KL2596 mar jarni is alig bir, egesz eletet egy boxba kotozve tolti, elotte egy konvejoron a tap halad, ebbol falatozik, mogotte meg egy masik konvejor a belole kijovo termeket szallitja el. Naponta ketszer a togyeire kotik a fejogepet, amelyy fullautomata. Atlagnapjain ez a ket alkalom amikot a szomszed teheneken kivul mas elolenyeket lat.
Nem kell nekem elhinni a kannibal tehenket, de sajnos igaz, ezert tudott az amugy igen nehezen fertozo szivacsos agyvelogyulladas (kergemarha kor) elterjedni.
Nekem mindig voltak haziallataim, ebbol kifolyolag mindig voltak allatorvos ismeroseim. Meg Olaszo-ban olvastam egy cikket az allattenyesztesben hasznalt tiltott anyagokrol, amiket az EU-ban tilos hasznalni, es elbeszelgettem errol az allatorvosommal. O meselte, hogy Svajcbol (NEM EU) barmilyen tiltott anyagot meg lehet rendelni es ha a gazda igenyli, o be is adja. Ha nem adna be, akkor lenne mas aki beadja. De ha igenylem, szol amikor olyan borjat vagnak, aki tehentejet kapott (az atlag borjut azonnal elvalasztjak es tapszertejen no fel) es nem hormonnal nott nagyra, hanem magatol es meg egeszseges is. Szoval igy volt neha nekem garantalt husim amibol kapott a gyerek is.