SZerintem, de ezt már mondtam túl van lihegve ez az elövigyázatosság, mert tény az, amit Alice leirt, hogy több beteg yermek van ott, ahol tulvigyázzák a dolgokat, több allergia ott, ahol arra hivatkozva kerülnek mindent, amit évezredek ota megszokott a szervezetünk. S az, hogy melyik joghurt a jó, hát tök egyszerü mondaná anyám, amelyik nem tartos. Melyik tej jó, erre is azt mondaná, hogy amelyik nem tartos, és meg tud savanyodni, nem keseredni. Melyik olaj a jó, amit meg tudok venni, mert nem szabad elfelejteni, hogy vannak sokan, akinek a pénztárcája is befolyásolja azt, hogy pl milyen olajjal föznek, sütnek. S a hidegen sajtolt repce tényleg nem tragédia. Nem beszélve arról, hogy az orvostudomány idönként visszaszivja, amit mond. Nem oly rég a rádióban egy ismert orvos arról bezsélt, hogy milyen fontos a szervezetnek az állati zsiradék. Egy másik föorvos meg arról beszélt, hogy büntetné azokat a szülöket, akik nem adnak hust, tejet és tojást a gyerekeknek. Hogy melyik bébiétel a legjobb, amit otthon csinálunk, hisz abban biztos az van, amit mi raktunk bele. S egy gyümölcscentrifuga csodákra képes. A bolti zöldségektől és gyümölcsöktől azért nem kéne annyira félni, mert azért azokat ellenörzik és a piaokon is vannak megbizható kofák, föleg azok, akik nem rengeteget visznek ki, mert keveset nem fogmnak kurva drága permetszerrel permetezni, hisz nem éri meg. Az egyszerű paraszti ész segít dönteni és akkor nem bonyolitjuk túl a dolgokat. S higyjétek el, hogy azok is a legjobbat akarják a gyermeküknek, akinek nincs pénze Hippre, és nincs pénze 960 forintos tápszerre és ráadásul a fözeléket hamar adják. Akkor, amikor az én gyermekeim eleje született a dokik mind azt mondták, hogy6 hetesen gyümi, 3 honaposan fözi 5 hoaposan csirke hus és félévesen törjük össze a huslevesből a zöldcséget és a csirke májat, 9 honaposan jöhetnek a füszerek is pl paprika, kis tört krumpli paprikás stb. Egyedül a füstölt hust tiltották egy év alatt és az apró magvas gyümiket. No igy evett az én gyermekeim többsége és a nagylány kivételével senki sem volt beteges. miközben a tesom lánya egy év elött nem evett mást csak anyatejet és gyümit, de mindig ekcémás volt, még ma is. Talán van köztes ut, ami ésszerű és még sem árt. S én magam részéről hiszem, hogy mind két oldalon állok jószándékkal vannak és érthető indokokra hivatkoznak, amit mind két részről orvosok is alátámasztanak. Azért az is tény, hogy van gyogyszer lobbi, aminek érdeke, hogy 3 éven keresztül tápszert adjunk, hogy a Danonenak több pénze van reklámra, mint egy hazai cégnek, miközben a hazai tehéenek is adnak tejet, a hazai fü is ehetö ( a tehénnek). Viszont vannak fontosabb dolgok is a gyermeknevelésben. Pl hpgy tudjuk mely szobanövények mérgezök, hogy megelözzük a bajt, akátr Panka példájából okulva. Fontos igazán fontos dolog nem a kaja körül forog, mert ami igazán lényeges, az az, ahogy neveljük gyermekünk lelkét, hogy nyitott legyen és boldog és igaz jó ember. S ehhez néha kell tanács, miként ahhoz is ami a testnek kell a kaján kivűl. Gyakorlott mamaként például megoszthatjuk a tapasztalatainkat, hogy mely bébiápolási cikk jó, hogy mit tegyünk, ha jön a foga, ha gond van, ha sokat sír, ha agrsszivabb, vagy ha tul csendes, ha nem akar szobatiszta lenni és ezernyi dolog, de ne forogjon minden a kaja körül, mert van még sok más dolog, ami fontos, ami fontosabb. Vanak praktikus dolgok, amiket el lehet mesélni, mert ha nekem bejött, akkor másnak is bejöhet. A tapasztalt anyák és apák megoszthatják egymással a tapasztalataikat, de remélem, hogy tapasztalataink nem csak kaja körül forognak..