Udv,
Csak egy bunko kerdesem lenne. Es nem lehet venni a faradtsagot, es addig probalkozni, mig ra nem jon az ember, hogy milyen hangnemben van? Vagy addig keresni egy szamot a C-s harmonikahoz, amihez passzol? Es akkor az ember mar barmilyen zeneben megtalalja a hangnemet.
Természetesen meg lehet ezt tenni, de minek, ha van könnyebb módszer. :) Ezen kívül egy kicsit mindig motoszkal bennem a kisördög, hogy jobb, ha egy megbízható helyen megnézem, mert ha véletlenül félrehallom, akkor a hallásom rongálom azzal, hogy próbálok rájátszani. Ne mondd, hogy ez hülyeség, mert ezt harmonicalessons-on olvastam. Ők is azt javasolják egy kezdőnek, hogy írassa le egy harmonikatanárral, ha nincs meg neki máshonnan.
Jut eszembe, hianyzik a tablazatbol a 3rd position, azaz harmadik fekves. Sot, ha jol tudom (bar errol csak olvastam), van negyedik fekves is :)
Nos ha kicsit jobban megnézted volna, rájöttél volna, hogy az nem a fekvések táblázata, hanem az, hogy adott dalban játszott harmonika, milyen fekvés, milyen hangnem. Igen, van negyedik fekvés is, ötödik fekvés is, sőt 6-12 fekvések mind léteznek, csak nemigen használják őket. Lásd itt.