endru Creative Commons License 2003.10.21 0 0 380
Birsalmasajt.
Tegnapelőtt készitettem.
1. Gondosan lemosom az almákat, ledörzsőlöm a szört is a héjáról.
2. Szétvágom gerezdekre és azokat is keresztbe mert (legalábbis nekem sok a kukacos) a kukacok nem a közepén tanyáznak.
3. Kivágom a magházat, nehér munka mert kemény. A héjat rajtahagyom.
4. Annyi vizzel teszem fel (letakarva) főzni, amennyi éppen ellepi.
5. Ha teljesen megpuhult akkor átpaszirozom.
6. Megmérem mennyi pépem van és felirom, mert elfelejtem.
7. egy kilóhoz egy citrom levét belecsavarom.
8. Azt irja a recept, hogy folyamatos keverés közben addig kell főzni amig a massza elválik az edénytől. Ez nekem nem sikerült, addig föztem amig mézszerúre besűrűsödött.
9. Egy kiló péphez (fel van irva mennyi van) 80 deka cukrot tettem, más recept 60-at ir.
10. Igy cukorral még vagy félórát főztem, amig a cukor teljesen felolvad, homogénná válik.
11. Ha kész, vizzel kiöblitett formákba, vagy őzgerinc tepsibe teszem. Állitólag a vizezés hatására majd kijön a formából. Azt is ajánlják, hogy tört (nem darált) diót keverjünk bele.
12. Szobahőmérsékleten száraz helyen tartjuk, ha megszáradt kivesszük a formából és tovább szikkasztjuk.
Megjegyzés: több recept szerint azonnal a fözés kezdeténél berakjuk a cukrot, ezt nem ajánlom mert nagyon könnyen odaég.
Forrásmunkák:
Pelle Józsefné Minerva szakácskönyve
Tölli László: Cukrászati ábécé 3.
Horváth Ilona szakácskönyve.
Előzmény: 2xli (378)