ds9 Creative Commons License 1999.05.06 0 0 229
Mint azt igértem megérkeztek az első kritikák a filmről, tegnap még azt igértem, hogy az egyiket végig bemásolom, de aztán rájöttem, hogy hosszú és ez az anyag egy kicsit átfogóbb.

Az itélet a Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999) filmről a mozitulajdonosok részéről megérkezett: ez nagyon nagy siker lesz olyan amire mindenki számít.
Az általános vélemény azonban azon hardcore SW rajongók részéről akik bejutottak a keddi vetítésekre egy kissé más, némileg kiábrándító.
A mai ( Csütörtök )Los Angeles Times idéz egy mozi tulajdonost aki látta a filmet Westwood-ban (vetítések voltak még a mozi tulajdonosok részére a következő városokban: New York, Boston,San Francisco, Dallas, Chicago és Washington, D.C.) aki a következőt mondta " ez egy közönségfilm, nem a kritikusok filmje.
Egy másik mozitulajdonos Silver City-ből az eddigi legjobb SW filnek nevezte. " Annyi minden történik benne, teljesen elszédültem" -mondta.

De például Dwight Morgan az Edwards Theaters-től a filmet csak No.2-nek titulálta a Star Wars mögött ( ha ez köztünk marad azért az nem rossz ).
A mai Daily Variety egy meg nem nevezett "film business pro"-t idéz aki azt mondta: "Volt egy udvarias taps, kissé lagymatag, nem olyan amire számítottál volna ".

Kritikák a nem profiktól Szerda óta kezdenek feltűnni az Interneten, Ron Epstein a Home Theater Forum-tól volt talán az első ( ez van meg nekem teljes hosszában ):" Ez egy kritika egy rajongótól, nem vagyok kritikus" -mondja
De Epstein egy kissé kiábrándult:"Vita nélkül ez egy nagyszerű film, amely zseniálisan van megcsinálva"-írja."Hatalmas, jól szól, és tele van tömve a legtöbb effektussal amit filmben valaha is láttam. Talán ez a fő probléma ".
Epstein szerint talán egy kicsit túl sok effekt van benne, néha úgy érezte magát mintha egy rajzfilmet nézne. Ez a vélemény visszhangzik ki más irásokból is amelyek napvilágot láttak.

Harry Knowles' Ain't It Cool News Web site-ján (amely majdnem egész nap teljesen megközelíthetetlen volt ) aki SithMeister hívja magát a következőt írta:"Az első dolog amit a barátomnak mondtam a vetítés után: már nem vagyok 7 éves."
Egy másik megtört rajongó, egyetért ezzel: "Az elvárásaim hatalmasak voltak,......arra kérek mindenkit, hogy egy kicsit vegyen vissza az elvárásaiból.......Ez egy hihetetlenül jó film, higgyék el nekem. Csak nem lehet úgy beülni rá, hogy ez a legszuperebb film amit valaha láttál, mert nem az."

Ennek ellenére az egyik szerencsés a következőt írta: " Ez a legjobb film amit valaha láttam.....a lényeg ha valami olyat akarsz látni amit még sohasem, és úgy is akarsz szórakozni akkor ezt a filmet meg kell nézned.
Én is ezt fogom tenni úgy 25-ször."

Tehát ennyi.
Nekem a következő gondolatok futottak át az agyamon: 1979-ben amikor az első filmet láttam 11 éves voltam, számomra ez volt A FILM.
Ma amikor 30 vagyok, a folytatásokkal együtt ezek A FILMEK, bár ma már tudom, hogy nagyon sok nagyon jó film van még.
De, egy dolog biztos és ezt veszem ki abból amit itt olvastatok ti is, és még fogunk néhányszor azt hiszem.
Nem vagyunk már általános iskolások, ez a film a gyerekkorunk egy része valahol, amit nem lehet tőlünk elvenni, azt hiszem, hogy azok akik ezeket írták azt hiszik, hitték, hogy ha ezt a filmet megnézik akkor újra 7-10 évesek lesznek.
Hát nem.
A világ változik, vele mi is.
Azt hiszem a Hook-ban van egy olyan rész, hogy ha felnövünk akkor a gyerek is valahol elveszik bennünk.

Hát jelentem és még nem nőttem fel, nincsenek nagy elvárásaim a filmmel kapcsolatban, már annak is örülök, hogy egyáltalán elkészült.
Ha elmegyek megnézni, és jelenleg úgy néz ki, hogy Május 24-én ez megtörténik, akkor nem lesznek nagy elvárásaim, csak szeretném úgy érezni magamat mint 1979-ben amikor legalábbis részben az én életem is egy kicsit megváltozott.

Tudom ezt ajánlani mindenkinek.