Kedves idike, már a másik topikban, ahol a táplálásról kirobbant a vita, hozzászóltam, igaz, arra a füle botját sem mozdította senki, mert úgy tűnik, oda tényleg csak kezdők írhatnak, 8 éves gyerekkel nekik ne ugasson senki... :-)
Szóval, a gyerekorvosunk, akiben a legmesszebbmenőkig megbízom, írt egy receptkönyvet. Babareceptkönyvet, 6 hetes! kortól 6 hónapos korig. Olyan anyáknak, akiknek nincs! tejük. Mert ilyen is van. Leírja, hogy szerinte a legideálisabb a szoptatás, a bevezetőben hosszasan méltatja, majd szól arról (ami szerintem nagyon ritka), hogy egy anyának ne legyen lelkifurdalása, ha nem tud szoptatni. És ebben az esetben minél hamarabb tápláljon hozzá, hogy a gyerek mindent megkapjon. (Érted, ugye? Az anyatej mellé nem javasolja a korai hozzátáplálást, nekem sem javasolta anno, de tápszer mellé igen) A könyvben egy anyuka kommentálja végig a recepteket, aki mindet kipróbálta. A gyereke még életben van, és egészséges. Megjelenik a könyvben a tehéntej, és biza, a spenót is. A doktor nénink behatóan, és igen régóta foglalkozik táplálkozástudománnyal. Én bízom benne...
Nekem nem volt szükségem szerencsére minderre, mert a gyerek szopott. De tényleg, gondolkodjunk már el, a gyereknevelésben ugyanolyan trendek vannak, mint a divatban. Az én korosztályomat aránylag rövid ideig szoptatták, korán ettünk zöldséget. Nem vagyok allergiás, és életben vagyok, jó egészségnek örvendve, és bármit megeszem. Szóval szerintem nem kell megkövezni senkit, aki nem követi feltétlenül a trendet (mindig elgondolkodom azon is, a mai gyerekek mennyire válogatósak, és mennyi közöttük az allergiás, ez vajon miért lehet?).
Megjegyzem, mielőtt megköveznél: abszolút szoptatáspárti vagyok. Csak toleráns is :-) És láttam az unokahúgom gyerekét, még nem volt egy éves, ahogy magához ragadta a vaddisznópörköltet, és állatira élvezte. Nem kapott rendszeresen, mint ahogy az én lányom sem chilis babot, de néha belefért, mert imádta :-)