Ahoj!
Nekem az apai nagyszüleim még beszéltek szlovákul, de magyarul is anyanyelvi szinten, apám már nem beszélt szlovákul - kikerült a szlováknyelvű közösségből már gyermekkorában, magyarnyelvű suliba járt Pesten. Anyám családja meg még előbb elmagyarosodott, ők Ausztriából származnak. Én szlovák származásúnak vallom magam, még emlékszem, hogy nagyanyám és keresztanyám szlovákul beszélt, bár egymással csak magyarul, legalább is előttem.
A Domovinát rendszeresen nézem, szerencsére magyarul feliratozzák :-)
(heti 20 perc, kevés, de több időm nem igen lenne rá :-(
Jó lenne kábeltévén több szlovák csatorna, na meg szervezhetnének felnőttek részére szlovák nyelvtanfolyamokat is! Kb, mint csángóknak magyar tanfolyam, persze ez az anyaország feladata is lenne, de ők más nemzet-koncepció alapján gondolkodnak, ők inkább a szlovákiai magyaroknak szerveznének szlovák-nyelvtanfolyamot. :-)
Nem hiszem, hogy meg fogok tanulni tökéletesen szlovákul, inkább angolul tanulok most, az írek sem beszélnek írül, mégis öntudatos írek, sőt a magyarországi romák többsége is magyar anyanyelvű!
Szóval, magyarnyelvű vagy kétnyelvű szlovák újságok kellenének, Szerintem a mostani szlovák önkormányzati vezetők, egy szlovák nyelvtudás mögé bújt, szűk családi/baráti társaság, nem képviselik a szlovák származású embereket, azokat akik a "történelem viharai" elszakítottak a szlovák nyelvtől, magyar anyanyelvűek, de meg szeretnék ismerni ősei kultúráját.