Hello!
Én abban a helyzetben vagyok, hogy van egy saját egy éves Thalia dCi-m és van egy fél éves céges Fábia 1.4mpi járgányom és így össze tudom hasonlítani őket. A Thaliával eddig 11 ezret mentem ill. a Fábiával 24ezret. Hát valahogy össze lehet hasonlítani a két autót, de úgy tudnám jellemezni, hogy a kettő megtestesíti az adott kategórián belül a két végletet.
Műszaki jellemzők:
Thália: 65LE végseb: 160km fogy(vegyes): 4,6-5l gázolaj.
Skoda: 68LE végseb 170km fogy: 7,5l 95-ös.
Annak ellenére, hogy a Thalia diesel a motor sokkal nyomatékosabbnak tűnik, a Skoda használható fordszám tartománya nagyobb. A Thalia motorja zajosabb, gondolom a benzinesek halkabbak.
Csomagtér: Mivel a skoda nem szedán v. kombi. a sokkal kisebb, a Thalia-jé király!
Kényelem:
A Skodában üvegkemény futómű van, a pesti utakon katasztrófa menni vele, autópályán és országúton szuper, ülései jók de szintén üvegkemények. Thalia szuper rugózás, kicsit túl puha ülések, de a pesti utakon sokkal jobb vele közlekedni.
Mindkettőben van kormányszervó, a Skodáé érzésre jobb, precízebb. A vezetési pozíciót a Thalában egyszerűen nem lehet beállítani, mert a kormányállítás csak magasságban állítható.
Fék: egyértelműen jobb Thalia-jé, a Fábiában túl erősen kellnyomni, és hajlamos a blokkolásra.
Pedálrend: Thalia sajnos a clio pedáljait örökölte amit viszont kifejezetten nőknek terveztek!
Design:
Külső: Thalia, ezt mindenki döntse el maga, de a Thalia csomagtartója megéri a "pupot". Skoda, szerintem elég pofás.
Belső: Thalia, sokkal vidámabb belső, nekem tetszik. Skoda, amikor először láttam a műszerfalát megdöbbentem, hogy lehet ilyen fantáziátlan, szürke, nyomorék műszerfalat tervezni. De hát a németek nem a designról híresek. Viszont van benne kardánbox pohártartóval és rekeszekkel, amit a Thaliból nagyon hiányolok.
Minőség:
Thalit már kellett szervízbe vinni mert, melegen nem volt hajlandó beindulni. Zörög az ablak, levált a szélvédő szélén a gumicsík. Olyan franciásan van összerakva. A Skoda összeszereltsége sokkal precízebb, a kasztni brutálisan erős felépítést sejtet. A váltó rövid úton jár, az autó nagyon egyben van.
Ár:
Elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amiért legtöbben a Thaliát veszik.
Én a Thalia dCi, Alizé modellt, full felszereléssel 2.675.000Ft-ért vettem a listaára 2.825.000Ft volt.
Renault Thalia 1,4 Prestige klíma: 2.655.000Ft - Skoda Fábia Sedan Comfort 1,4MPI: 3.068.400Ft
Renault Thalia 1,4 16V Prestige klíma: 2.790.000Ft - Skoda Fábia Sedan Comfort 1,4 16V 100LE: 3.486.000Ft
Renault Thalia 1,5dCi Prestige klíma: 2.915.000Ft - Skoda Fábia Sedan Comfort 1,9SDI klíma: 4.167.600Ft!!!!
Úgyhogy a Thalia nagyon jó vétel minden verzióban! Egyébként az a véleményem, hogy más árkategóriás autókat nem érdemes összehasonlítani. Az alacsony ár sok mindent kompenzál, amennyiért én klímás, common rail dízel motoros autót vettem, annyiért más típusból kis túlzással benzines full fapad autókat kínáltak.
üdv
WB