SkeletonNation Creative Commons License 2003.10.13 0 0 392
Ismét hozzá kell szólnom, mint ahogy ezt - a hozzászólásokból veszem - a jelenlevő legauthentikusabb hangnak illik.
Kb 2 hete kérdeztem, hogy mi a véleményetek az iskoláról, tanításról, stb... stb... Nem véletlenül tettem. Kíváncsi voltam a hallgatók olyan véleményére, amit minden kötöttség nélkül, névtelenül mondanak el.
Én a GDF-en vagyok tanár.
Programozás alapjait, programozási technológiát, OOP-t, Vizuális programozást és Adatbáziskezelést tanítok szinte minden szakon (már amelyiknek ezek a tárgyak vannak).
Aki ide jár, az tudja: Progalap, progtech és OOP Java alapú, Vizprog VB6, Adatbázisok pedig tömény SQL.
Ismerem a szofi által nyújtott képzés színvonalát is. Pár szofis oktatót magam is tanítottam.
Kérdezem ezek után: Mekkora a valószínűsége annak, hogy a volt tanítványaim jobb, mélyebb tudást adnak át Java-ból?
Elég jól ismerem a GDF okatatási anyagát. Vannak benne hiányosságok, de nem is az a célja, hogy egyből vérprofi fejlesztőket bocsásson ki magából. A lényeg, hogy az intézményben végzett ex-hallgatók kapjanak egy olyan tudásalapot, amire építve könnyen, és gyorsan be tudjanak a munkahelyükön illeszkedni, fel tudják venni egy nagy fejlesztőcég ritmusát. Az iskola csak az alaptudást adja, a munkáltató fogja az általa megkívánt spec. szakterületet megtanítani a dolgozójának.
Hogy milyen az oktatás színvonala? Láttam mát pár felsőoktatási intézményt, és elmondhatom, hogy magas. Az oktatás színvonalánál a számonkérés színvonala magasabb csak (eltekintve pár kis központtól). Én az egyik legnagyobb vidéki tagozaton vagyok. Az előbb felsorol tárgyakból az esetek 95%-ában én vizsgáztatom a hallgatókat, a maradék 5%-ban egyik kollégám. Már pár éve a tanári továbbképzéseken mindíg ütöm a vasat a számonkérés szigorítása miatt, egyre nagyobb sikerrel. Ez a hallgatóimon is látszik. Tőlem nem távozik olyan hallgató, aki a progalap és a progtech után nem mondhatja el magáról, hogy van egy jó rálátása a Java prog. nyelvre, és a mai prog. módszerekre. Mondjuk az is igaz, hogy a vizsgák átlaga még sosem érte el a 2,5-öt, de sokszor nem éri el a 2-est sem. Általában 2.-3. nekifutásra szokott csak sikerülni a hallgatóknak a vizsga.
Pár évfolyamot már végigtanítottam, pár szakdolgozót már elbúcsúztattam. Látom (tapasztalom), hogy a nagy multik jobban szeretik az általános tudású, széles látókörű, ún. jolly joker embereket, akiket utána a tetszésük szerinti pozícióba tudnak átképezni. Az ilyen teljesen csak egy szakirányra való kiképzés leszűkíti a munkahelyekre való pályázási lehetőségeket. Semelyik intézet nem fog tudni olyan képzést nyújtani, hogy az ott végzett diák már az 1. munkanapon 100%-os munkát tudjon végezni, elvégre nincs 2 egyforma hálózat, adatbázis, projekt.
A második érvem a főiskola mellett pedig a diploma. Adhat báemelyik cég bármilyen képzést... Ki látott már olyan hirdetést, hogy programozót/rendszergazdát stb... keresünk XY Kft-s felsőfokú szaktanfolyami végzettséggel? Az álláshirdetések követelménye a felsőfokú szakirányú főiskolai vagy egyetemi végzettség! A nagyobb cégek HR-eseit ismerve (akik az 1. számú szűrők) a diplomával nem rendelkezők papírjait azonnal dobják félre. Általában már az első rostán kiesnek a szofisok is... Kivétel az olyan cégek, akik anyagilag támogatják a szofit és a többi ilyen magániskolát. De itt jön be a második buktató. Mivel ezek a cégek tisztában vannak vele, hogy az ilyen iskolákban végzettek elhelyezkedési lehetősége rendkívül csekély, nem viszik túlzásba a fizetéseket, és az előrejutás is erősen korlátozott. Persze tisztelet a kivételnek...

A végére egy érdekes statisztikai adat. Pár hete (hónapja?) olvastam valamelyik szaklapban a felsőoktatási intézményekben sikeresen lediplomázott hallgatók tényleges tudásszintje alapjáni rangsort. A rangsort a nemtudomhány legnagyobb szakmai cég megítélése alapján állították fel.
Felsőoktatási intézmények között a GDF végzősei a szakma megítélése szerint a 4. legjobb tudásanyaggal rendelkeztek, míg a főikolák végzősei között az 1. helyen álltak. Összesítésben csak 3 egyetem előzte meg őket:
Műegyetem
JATE (mostmár SZTE)
És ha jól emlékszem, akkor a JPTE.

Ez az, amit én mindíg is mondtam. Nem a hallgatók színvonalát kell nézni, hanem az iskolát sikeresen elvégzők tudásszintjét. A végzés aránya általában az első évfolyamot kezdők létszámának 12-17%-a...
Amúgy szerintem az sem véletlen, hogy sok cég ide iskolázza be a dolgozóit. Ilyenek pl: Matáv, MOL, Vivendi (mostmár Invitel), Démász, Émász, Titász, Rendőrség, sok Önkormányzat, Égáz, Dégáz, és még sokan mások is. Sok volt GDF-es megtalálható jelenleg is, mint megbecsült munkaerő ezeken a vállalatokon kívül a következő cégeknél: Nokia, Ericsson, Siemens, Kontavill, Pick, Audi, Philips, és még sok más hely, ami most hirtelen nem jut eszembe...
És ezt nem a főiskola találta ki, hanem ez a szakma megítélése...